Nekoliko raketa pogodilo Lavov. Teške borbe za mali grad Kreminna

Ruska vojska pojačala je napade na gradove na istoku Ukrajine. Posebno je Harkiv meta bombaških napada, a Mariupolju je istekao ultimatum za predaju ukrajinskih branitelja. Ali rakete su padale i u Lavovu – gradu na zapadu zemlje koji je i središte za izbjeglice, navodi u ponedjeljak Die Welt.

Najmanje šest osoba ubijeno je u ponedjeljak u ruskim raketnim napadima na grad Lavov na zapadu Ukrajine. Najmanje jedanaest ljudi je ozlijeđeno u napadima, rekao je guverner Lavovske regije Maxym Kosyzky na medijskoj platformi Telegram. Među žrtvama su i djeca, navodi njemački medij.

Prema ukrajinskim izvorima, grad, koji se nalazi u blizini poljske granice, ujutro je pogodilo pet ruskih raketa.

Postoje različite izjave o broju projektila. Gradonačelnik Lavova, Andriy Sadovyj, na svojoj je Facebook stranici govorio o ukupno pet raketnih napada, a regionalni guverner Maxym Kosytskyj o četiri rakete. Tri su pogodile vojne objekte, jedna je oborena na civilni objekt, vulkanizerski servis, rekao je. Osim toga, oštećen je hotel i oko 40 automobila.

Stanovnik jugozapadnog Lavova kazao je agenciji AFP da je vidio guste oblake sivog dima kako se dižu iza stambenih zgrada. Potvrdili su to izvjestitelji i drugih lokalnih medija.

Prema riječima čelnika ukrajinske željezničke tvrtke Aleksandra Kamišina, napad je oštetio i željezničku infrastrukturu. Na internetu je objavio fotografiju na kojoj se vidi vatra i dim nad malom zgradom pored željezničke pruge. Prema njegovim riječima, u napadu nisu ozlijeđeni putnici niti djelatnici željeznice. “I osoblje kolodvora i željezničke brigade reagirali su na odgovarajući način”, napisao je na Telegram kanalu ukrajinskih željeznica.





Prema ukrajinskim izvorima, ruske snage umarširale su u gradić Kreminna u regiji Lugansk. “Neprijatelj je mogao tijekom noći napredovati do Kremine, ali se nije mogao tamo učvrstiti. Borbe u gradu se nastavljaju”, rekao je u ponedjeljak na svojoj Facebook stranici guverner regije Lugansk Serhiy Hajday.

Prema njegovim riječima, Kreminna je trenutno najveća problematična točka, uz grad Rubishne, koji je predmet žestokih borbi posljednjih mjesec i pol dana. Ruska tenkovska postrojba ušla je u grad u velikim razmjerima. Osim toga, Hajdaj je izvijestio o masovnom granatiranju grada u kojem je oštećeno nekoliko stambenih zgrada i sportski kompleks. Ukrajinski glavni stožer ranije je u svom izvješću o situaciji objavio da su ruski napadi odbijeni. Izvješća se ne mogu neovisno provjeriti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je 24. veljače pokretanje rata protiv Ukrajine. Napad je prvotno krenuo sa sjevera, juga i istoka, ali su se ruske snagfe sada povukle iz regije Kijev kako bi koncentrirale svoje napade na istočnu Ukrajinu, regiju Donbas, navodi Die Welt..

 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like