“Nekoliko” sudanskih vojnika ubijeno u napadu Etiopije

Sudanska vojska priopćila je u subotu da su naoružane skupine i milicije povezane s etiopskom vojskom u spornoj pograničnoj regiji ubile “nekoliko”njihovih vojnika. Najmanje šest sudanskih vojnika ubijeno je u subotu u napadu etiopskih snaga na položaj sudanske vojske u blizini granice između zemalja, rekli su za Reuters sudanski vojni izvori.

Odnosi između Kartuma i Adis Abebe pogoršali su se zbog Al-Fashaqe, granične zone koju su dugo obrađivali etiopski farmeri, ali na koju polaže pravo Sudan. “Naše snage zadužene za osiguravanje žetve u Al-Fashaqi napadnute su od strane etiopske vojske, koje su nastojale zastrašiti poljoprivrednike i pokvariti sezonu žetve”, navodi se u priopćenju sudanskih oružanih snaga.

Sudanske trupe “odbile su napad” i “nanijele velike gubitke” na etiopskoj strani, navodi se. Ipak, napad je ostavio “nekoliko mrtvih” među sudanskim snagama, dodala je vojska. Glasnogovornik etiopske vlade Legesse Tulu nije odgovorio na pitanje Reutersu oko incidenta.

Pogranična regija Al-Fashaqe također graniči s problematičnom etiopskom regijom Tigraj. Iako su se sporadični sukobi događali godinama, do značajne eskalacije je došlo prošle godine. Napetosti su porasle nakon što su u studenom 2020. izbile borbe u Tigraju i poslale desetke tisuća izbjeglica u bijeg prema Sudana. Kartum i Adis Abeba od tada su upleteni u napeti diplomatski rat oko regije, razmjenjujući optužbe za nasilje i teritorijalna kršenja. Granični spor dovodi do širih napetosti u regiji, a ne pomaže ni sporoko kontroverzne etiopske Velike renesansne brane na Plavom Nilu. Sudan je, zajedno s Egiptom, već deset godina upleten u žestoki spor oko megabrane s Etiopijom koja je pri kraju izgradnje te brane. Obje nizvodne zemlje, koje ovise o vodostaju rijeke, vide branu kao egzistencijalnu prijetnju.

Komentari

komentar





You may also like