Nema predaje posljednjih branitelja Mariupolja iz tvornice Azovstal nakon isteka ruskog roka

Ruski ultimatum ukrajinskim vojnicima u Mariupolju da se predaju ili će umrijeti istekao je danas popodne bez predaje, a zapovjednik jedinice za koju se vjeruje da još odolijeva napadu na opkoljeni grad rekao je da njegove snage mogu preživjeti samo par dana ili sati, izvještava Reuters.

Zapovjednik 36. brigade marinaca, jedne od posljednjih postrojbi za koju se vjeruje da se drže otpor u Mariupolju, zatražio je međunarodnu pomoć. “Ovo je naš apel svijetu. Možda naš posljednji. Možda nam je preostalo samo nekoliko dana ili sati”, rekao je bojnik Sergij Volina u videu na Facebooku, i završio uz očajničku tvrdnju: “Neprijateljske jedinice su nekoliko desetaka puta veće od naših i imaju dominaciju u zraku, u artiljeriji, u kopnenoj vojsci, u opremi i tenkovima”.

Zapovjednik Volina, koji je rekao da su u podrumima tvornice zatočene žene i djeca, govorio je ispred bijelog zida iz prostorije u kojoj se čulo još mnoštvo ljudi. Među ruševinama Mariupolja, mjestu najtežih borbi i najgore humanitarne katastrofe, Rusija je bombama gađala posljednje ukrajinsko uporište, tvornicu čelika Azovstal, objavio je Kijev.

Rusija pokušava preuzeti potpunu kontrolu nad Mariupoljem od prvih dana rata. Njegovo zauzimanje bila bi velika strateška nagrada jer bi se time povezao teritorij koji drže proruski separatisti na istoku s Krimom koji je pod kontrolom Rusije od 2014.

Ukrajina je objavila planove da će poslati 90 autobusa da evakuiraju 6000 civila iz Mariupolja, rekavši da je postigla “preliminarni sporazum” s Rusijom po pitanju sigurnosnog koridora, prvi put u nekoliko tjedana. Gradonačelnik Vadim Bojčenko, koji više nije u gradu, izjavio je za nacionalnu TV da se Ukrajina nada da će danas poslati 90 autobusa za evakuaciju oko 6000 ljudi. Rekao je da je oko 100 000 ljudi ostalo zarobljeno u Mariupolju.

Željezara i čeličana Azovstal, ogromna tvornica koja se prostire na 10 četvornih km i nalazi se na jugoistoku grada, postala je posljednje uporište ukrajinskog otpora u Mariupolju. Navodno je unutra, uz vojnike, još oko 1000 civila, piše BBC. Kako su ruske snage polako napredovale prema centru Mariupolja, prostrani kompleks postao je dom tisućama ukrajinskih vojnika, uključujući borce iz bojne Azov – kontroverzne jedinice nacionalne garde koja je povezana s krajnjom desnicom. U i oko kompleksa je mnoštvo tunela i utvrđenih dijelova i radionica.





Jan Gagin, dužnosnik separatističke Narodne Republike Donjeck, rekao je za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti tijekom vikenda da se ispod tvornice nalazi “u principu još jedan grad”. Rusija je bombardirala tvornicu topničkim i zračnim napadima, a Moskva je do sada iznijela dva zahtjeva da se trupe predaju. Savjetnik ukrajinskog predsjednika rekao je da Rusija gađa branitelje s velikim bombama dizajniranim za gađanje bunkera i podzemnih skloništa koje mogu probiti debeli oklop i pogoditi mete pod zemljom.

Ujedinjeni narodi su u srijedu objavili da je broj izbjeglica koje su pobjegle iz Ukrajine od ruske invazije 24. veljače prešao pet milijuna. Više od polovine su djeca. Svijet preko interneta gleda “ubojstva djece i ostaje nijem”, napisao je na Twitteru savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

Komentari

komentar





You may also like