Neobična noćna vojna parada u Sjevernoj Koreji: traktori i zaštitna odijela

Sjeverna Koreja proslavila je 73. godišnjicu osnutka noćnom vojnom povorkom, izvještavaju državni mediji, objavljujući fotografije marša vojnika u narančastim zaštitnim odijelima. Kim Jong-un, vođa izolirane države, prisustvovao je događaju u srijedu u ponoć na trgu Kim Il-sung u glavnom gradu Pjongjang, objavila je službena novinska agencija KCNA.

Ipak, na ovom maršu nije bilo interkontinentalnih raketa koje su prošle godine na sličnoj paradi rado i ponosno pokazali. Vođa je tada hvalio nuklearne oružane kapacitete države. Ovog puta nije održao ni govor, što je prilično neobično za njegov stil vladavine.

Rodong Sinmun, glasilo vladajuće Radničke partije, objavilo je fotografije ljudi u narančastim zaštitnim odijelima od s medicinskim maskama u očitom simbolu napora u borbi protiv koronavirusa. Osim toga, na paradi je prošlo i nekoliko stotina traktora. Neprikazivanje raketa, ali prikazivanje traktora i medicinskih odijela pokazuju da se ove godine mijenjaju prioriteti Sjeverne Koreje.

Naime, država, iako “službeno” nema niti jedan slučaj zaraze, itekako se bori protiv pandemije oštrim mjerama. Osim toga, velika suša i glad ove godine su pogodile ove komunističku zemlju. Kim-Jong-un je čak poslao vojne zalihe riže seljacima. Traktori na paradi sugeriraju da su poljoprivreda i unutarnji problemi u fokusu, a ne sukob sa stranim silama.

Yang Moo-jin, analitičar iz Južne Koreje, tvrdi da izbjegavanje ratne retorike sugerira otvorenost za potencijalne razgovora sa SAD-om i Južnom Korejom, prenosi Reuters. Naime, prošlog mjeseca su dvije Koreje konačno obnovile komunikacijske telefonske linije koje povezuju vrh jedne i druge države.

Komentari

komentar





You may also like