Neočekivani udar: IATA protiv EU politizacije zračnog prometa u Bjelorusiji

Direktiva Europske agencije za zrakoplovnu sigurnost (EASA) o sigurnosti letova u zračnom prostoru Bjelorusije politizacija je zrakoplovne sigurnosti, objavila je u petak, 4. lipnja, Međunarodna udruga za zračni promet (IATA).

“Zrakoplovna sigurnost nikada ne smije biti politizirana. IATA je osudila postupke bjeloruske vlade i pozvala na neovisnu istragu. Zabrana europskim zrakoplovima korištenja bjeloruskog zračnog prostora putem sigurnosne direktive također politizira zrakoplovnu sigurnost. Ovaj je razvoj razočaravajući. EASA bi trebala ukinuti zabranu i omogućiti zrakoplovnim prijevoznicima da upravljaju sigurnošću kao i svaki dan – putom rutinskih procjena operativnog rizika”, navodi se u priopćenju.

IATA je izjavila kako “dva zla ne donose dobro“, a “politika se nikada ne bi trebala miješati u siguran rad zrakoplova, a političari ne bi trebali koristiti zrakoplovnu sigurnost kao pokriće za postizanje političkih ili diplomatskih ciljeva.”

Podsjećamo: 23. svibnja zrakoplov irske tvrtke Ryanair bio je primoran sletjeti u međunarodnu zračnu luku u Minsku zbog obavijesti o eksplozivnoj napravi. Tijekom provjere zrakoplova bjeloruske snage sigurnosti uhitile su tamošnjeg oporbenog aktivistu Romana Protaseviča.

Nakon toga Zapadne su zemlje osudile ovaj incident i nazvale ga kršenjem međunarodnog prava, a europska agencija za zrakoplovnu sigurnost EASA je 2. lipnja pozvala zemlje članice EU na obustavu letova u bjeloruskom zračnom prostoru.

Ovoj vijesti treba pridodati i onu, prema kojoj su, danas, veleposlanici država članica EU dogovorili sankcije protiv bjeloruskih zračnih prijevoznika zbog incidenta s Ryanairom.
„Prema visokom predstavniku Borrellu, neke sankcije mogu se brzo uvesti pismenim postupkom, nije potrebno čekati sastanak Vijeća EU 21. lipnja. Stoga su veleposlanici već jutros odobrili restriktivne mjere protiv bjeloruskih zračnih prijevoznika”, prenijeli su brojni mediji riječi izvora iz izaslanstva jedne od europskih zemalja u Vijeću EU.

Komentari

komentar

You may also like