" /> Neočekivano pozitivna kineska gospodarska statistika | Geopolitika News

Neočekivano pozitivna kineska gospodarska statistika

Američki The Wall Street Journal objavio je informacije kineskog Nacionalnog ureda za statistiku od ponedjeljka, 17. srpnja, iz kojih je vidljivo kako je kinesko gospodarstvo u II. kvartalu  poraslo za 6,9%, što je identičan pokazatelj onom iz I. kvartala. Time je iznova prebačen rast od 6,8%, kojeg su očekivali ekonomski analitičari – navodi američki poslovni medij.

Snažan izvoz, koji ukazuje na obnovljenu moć u svjetskoj ekonomiji, kao i čvrsta unutarnja potražnja pomogli su kompenzirati usporenost investicija. Rezultat toga je kineska mogućnost odgovora na godišnji pokazatelj rasta od 6,5% iako ostaje zabrinutost u odnosu na to koliko naglo gospodarstvo može usporiti u drugoj polovici godine.

Na kvartalnoj razini kineski BDP porastao je za 1,7% u odnosu na prva tri mjeseca ove godine kada je iznosio 1,3%, što ukazuje kako dinamika gospodarstva može biti bolja nego što pokazuju podaci na godišnjoj razini.

U lipnju je kineska industrijska proizvodnja rasla brzom dinamikom, što svjedoči o postojanoj stabilnosti drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Opseg industrijske proizvodnje s dodanom vrjednošću, kao približni pokazatelj gospodarskog rasta, u lipnju je porastao 7,6% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a  u svibnju je rast iznosio 6.5%. Time je rast premašio srednju prognozu  povećanja od 6,5% koju je prognoziralo 14 ekonomista koje je kontaktirao američki medij WSJ.

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like