Neočekivano toplo vrijeme u Europi naglo snizilo cijene plina

Umjesto jeseni i prvih većih hladnoća, u Europu je, čini se – stiglo proljeće. To se itekako pozitivno odražava na cijene plina koje su već dugo vremena previsoke i koje, uz probleme oko nabave, predstavljaju i najveći problem za Europsku uniju i mnoge druge europske zemlje koje nisu njene članice.

Tako je, prema platformi EEX, cijena plina u njemačkom zajedničkom čvorištu THE za isporuku dan unaprijed pala na 290 dolara za tisuću kubičnih metara, što je najniža cijena u posljednjih godinu i pol dana. U gotovo mjesec dana cijena je padala čak sedam puta – s 2100 dolara.

Osim neuobičajen o toplim vremenom, takav pad objašnjavaju i punim skladišnim kapacitetima u zemljama EU što je dovelo do naglog pada potražnje. Naravno, logična tržišna posljedica toga  je pad cijene.

Na ovoj cjenovnoj razini postaje neisplativo transportirati i američki ukapljeni plin u EU. Njegova trenutačna ugovorena cijena, uključujući ukapljivanje i transport, mogla bi u prosjeku iznositi oko 400 dolara što je znatno više od spomenute nove cijene plina.

Međutim, sve je ovo ipak vrlo krhko, i svako buduće zahladnjenje odmah će poremetiti navedene postavke tj. dovesti do povećanja potražnje a time i rasta cijena, a sve to i u kontekstu ne riješenog pronalaska alternative smanjenim ruskim opskrbama.

Dobavljači LNG-a neće moći pokriti cjelokupni manjak pa njemački regulator i dalje inzistira na smanjenju potrošnje u zemlji za najmanje 20%.





Takvo stanje potvrđuje i cijena plina za zimu koja je značajno veća od one kratkoročne. Na primjer, za veljaču-ožujak, cijene plina kreću se na razini od oko 1.500 dolara za tisuću kubičnih metara.

Hvala prirodi i vremenskim prilikama, ali pravilna energetska strategija ipak je ključna za stabilnost opskrbe i prihvatljive cijene koje će stimulirati a ne destimulirati razvoj.

Komentari

komentar





You may also like