Nepalu prijeti indijski covid-19 scenarij

Nakon što Indija danima ruši žalosne rekorde u broju novooboljelih, stanje izmiče kontroli i u manjem, sjevernom susjedu: Nepalu. Iako imaju mnogo manje registriranih zaraza od Indije (9 tisuća naspram 414 tisuća), brzina rasta im ne ide u prilog. Grafički prikazano:

Neplan je planinska zemlja okružena  s tri strane Indijom koja ima skoro 50 puta više stanovnika. Postoji opravdana sumnja da je slučajeva mnogo više od registriranih, Naime, jučer je skoro pola testiranih bilo pozitivno.

Dva su velika “žarišta”: glavni grad Kathmandu (1. mil. st.) i Nepalgunj (140 tisuća) blizu granice s Indijom, piše Guardian. Kroz Nepalgunj je putovala većina nepalskih radnika iz Indije koji su se vraćali doma prije zatvaranja granica. Prosječni Nepalac skoro je duplo siromašniji od prosječnog Indijca.

Nepal ima manje doktora po glavi stanovnika nego Indija i samo 600 ventilatora na svih 30 milijuna stanovnika. Osim toga, velika većina medicinske opreme im dolazi iz Indije koja nema dovoljno ni za sebe i prima međunarodnu pomoć zrakom. U glavnom gradu već fali opreme i slobodnih kreveta. Procjepljenost stanovništva je skoro nikakva. Da stvar bude gora, zračni promet Nepala snažno ovisi o indijskim zračnim čvorištima, a slično je i s kopnenim prometom.

Mnoga sela, gradovi i bolnice su u dalekim i teško dostupnim planinskim regijama. To je “dvosjekli mač” jer će transport bolesnika i opreme biti jako težak, ali teže će biti transportirati se i virusu. Činjenica koja bi malo mogla pomoći Nepalu jest da jest da je prosjek stanovništva vrlo mlad (23 godine).





Zanimljivo jest da je Butan u susjedstvu, još odsječenija monarhija sa samo 800 tisuća stanovnika, već procjepila 93% odraslog stanovništva i to unutar 2 tjedna.

 

 





 

 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like