„Nepokorena Indija“: Biden „ukorio“ Indiju zbog nastavka suradnje s Rusijom

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da se samo Indija u skupini država QUAD (zvanoj još i azijski NATO – koju čine Australija, Indija, SAD i Japan) “pomalo klimavo” pozicionirala protiv Rusije u svezi s njezinom vojnom operacijom u Ukrajini, i da New Delhi pokušava uravnotežiti svoje veze s Rusijom i Zapadom, piše 22. ožujka britanski Reuters.

Dok su druge zemlje kvarteta uvele sankcije ruskim tvrtkama ili pojedincima, Indija nije slijedila njihov primjer, pa čak nije niti osudila Rusiju, njenog najvećeg dobavljača vojne opreme, naglašava britanska novinska agencija.

“Kao odgovor na agresiju, djelovali smo kao ujedinjeni front u cijelom NATO-u i u regiji Pacifika”, izjavio je Joe Biden na poslovnom forumu 21. ožujka navečer. – Četvorka – osim možda Indije, koja pomalo oklijeva – bila je iznimno jaka. Na primjer, Japan, kao i Australija, u smislu suprotstavljanja Rusiji.”

Nakon virtualnog summita između australskog premijera Scotta Morrisona i njegovog indijskog kolege Narendre Modija prošlog ponedjeljka, indijsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da Australija razumije stav New Delhija o Ukrajini, koji “odražava našu vlastitu situaciju, naše vlastite obzire”.

Indija je ranije pozivala na prekid nasilja u Ukrajini, ali se suzdržala od glasovanja u UN-u protiv svog dugogodišnjeg saveznika Rusije. Iako se Indija posljednjih godina približila Sjedinjenim Državama, ostaje ovisna o Rusiji u pogledu oružja i streljiva usred dugotrajnog sukoba na granici s Kinom na Himalaji i stalnih napetosti s Pakistanom, navodi Reuters i dodaje da Indija također razmišlja o kupnji više ruske nafte uz popust. Navodi da su dvije indijske državne tvrtke nedavno naručile pet milijuna barela nafte iz Rusije.

Ovoj vijesti britanske agencije dodali bismo i slijedeće:





Tri tankera mogli bi krenuti u Indiju iz baltičkih luka kako bi isporučili rusku naftu koju su europski trgovci odbili. O tome svjedoče podaci navigacijskih portala. Britanski Financial Times izvijestio je da se uvoz energenata iz Rusije u Indiju četverostruko povećao u ožujku ove godine.

Nedavno je indijski ministar nafte Hardeep Singh Puri kazao da će Indija proučiti prijedlog Rusije o prodaji sirove nafte po sniženim carinama kroz međusobne nagodbe o plaćanju u rubljima i rupijama.

Istovremeno, indijski The Business Standard izvijestio je da bi Indija ove godine mogla uvesti dodatnih 15 milijuna barela ruske nafte, što bi gotovo udvostručilo njen uvoz iz Rusije.





Američki Bloomberg izvještava kako, usprkos zapadnim kritikama, mnoge indijske državne tvrtke planiraju kupiti rusku naftu. Na primjer, Rafinerija Mangalore, Bharat Petroleum Corp i Petrochemicals Ltd trebaju naručiti naftu za svibanj i lipanj. Hindustan Petroleum Corp je već kupio 2 milijuna barela za lipanj, a Indian Oil Corp. (IOC) – 3 milijuna barela s isporukom u svibnju.

Komentari

komentar

You may also like