Nepokoreni Iran: razmatranja iranskog nuklearnog sporazuma neće biti

Službeni Teheran je u utorak, 30. siječnja, potvrdio svoj načelni, ranije izrečeni stav u odnosu na želju američke administracije za unošenje promjena u Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (unutar Sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz srpnja 2015.g.). Prema riječima zamjenika iranskog ministra vanjskih poslova Abbasa Arakchia,  Zajednički plan za Iran ne predstavlja predmet pregovora i ne podliježe razmatranju, ni unošenju u njega pojedinih dopuna, a također ne smije biti vezan s drugim pitanjima, poput raketnog programa, objavila je iranska agencija Fars.

Pri tom je iranski diplomat kazao, kako u slučaju izlaska SAD-a iz Zajedničkog plana, „nuklearnog sporazuma neće biti“. Iran će djelovati „na temelju naših interesa i spremni smo za bilo koje scenarije“, izjavio je Arakchi.

Podsjećamo: iransko Ministarstvo vanjskih poslova je 13. siječnja objavilo, kako Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja ne podliježe promjenama i da službeni Teheran odbacuje vođenje pregovora oko novog razmatranja tog međunarodnog dokumenta, kao i to, da se on ne može povezivati s „bilo kojim drugim pitanjem“.

Američki predsjednik Donald Trump je 12. siječnja produžio valjanost „zamrznutih“ sankcija protiv Irana (navodno posljednji put) u sklopu uvjeta iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja („zamrzavanje“ sankcija usvojeno je u vrijeme Obamine administracije nakon postignutog Sporazuma o iranskom nuklearnom programu) na još 120 dana. Ali Trump je taj rok dao američkim saveznicima u EU – potpisnicama Sporazuma s Iranom (Velika Britanija, Francuska, Njemačka) za unošenje promjena u Sporazum, u protivnom će SAD iz njega samostalno istupiti. Službeni Bruxelless, kao i spomenuti format EU-3, protivi se promjenama sporazuma i po tom pitanju daje potporu Teheranu, kritizirajući pritom iransku „destabilizirajuću ulogu u regiji“ i razvoj njegovog raketnog programa, ali ta pitanja striktno odvaja od samog nuklearnog sporazuma, čime se po tom pitanju stranu svrstava na poziciju Rusije, Kine i Irana (ali i Indije, iako ona nije supotpisnica Sporazuma s Iranom ali s Teheranom ima velike gospodarske i infrastrukturne planove) koji imaju identičan stav.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like