Neredi u Iranu ne jenjavaju: poginulo još 9 osoba

Protuvladini prosvjedi, započeti 28. prosinca u drugom po veličini iranskom gradu Masshadu, sve se više šire i drugim iranskim velikim gradovima: Ahar, Arak, Kermanshah, Bander-Abbas, Karaj, Tonkabon, Horremabad i td. Radi se o najvećim protuvladinim prosvjedima od 2009. godine.

Iranska državna televizija izvijestila je o pogibiji još šest osoba u noći s ponedjeljka na utorak, kada je grupa prosvjednika napala policijsku postaju u gradu Kahdarijan (središnja regija Isfahan) s ciljem pribavljanja oružja.

Također su poginuli jedno 11-ogodišnje dijete i 20-ogodišnja osoba u gradu Homeinishahr, u spomenutoj regiji.

Navodno ima žrtava i među snagama sigurnosti. Televizija Al Jezeera izvješćuje o pripadniku Korpusa straže islamske revolucije ustrjeljenom iz lovačkog oružja u gradu Hedžefabad, regiji Isfahan.

Jučer je policija razbila grupu prosvjednika na trgu Enghelab u glavnom gradu Teheranu, upotrjebivši vodene topove i suzavac.

Do sada je u protuvladinim prosvjedima diljem Irana poginulo više od 20 osoba. Iranska vlada tvrdi kako prosvjednici u nizu gradova napadaju zgrade lokalne administaracije i banke.
Predsjednik Irana, Hassan Rouhani, izjavio je, kako su masovni prosvjedi izazvani miješanjem drugih država, „nezadovoljnih uspjehom i napretkom iranskog naroda“. Pri tom je kazao kako prosvjedi „moraju biti iskorišteni za uviđanje dubokih problema u državi“.

U utorak se na svom „tvitu“ oglasio i iranski vrhovni vođa Ali Hamenei, koji je također optužio strane sile za organizaciju prosvjeda, koristeći pri tom svoju agenturu, novac i td. Oglasio se i iranski ministar obrane, brigadni general Amir Hatami, također optužbama protiv stranih sila i iranskih neprijatelja koji žele destabilizirati stanje u zemlji. To je izjavio jučer, na susretu s političarima i analitičarima Islamske Republike u Teheranu. Hatami je pri tom kazao kako „nadmena država“ (SAD, op. GN.) i drugi iranski neprijatelji maštaju vidjeti državu „nesigurnom i nestabilnom“. Pozvao je Irance na jedinstvo i solidarnost u suprostavljanju neprijateljima zemlje.

Podsjećamo: osim socijalno-ekonomskih zahtjeva prosvjednika prema državnim vlastima, sve se češće artikuliraju i oni političke prirode, koji zahtijevaju smjenu trenutačne iranske vlade. Vlada je uvela privremena ograničenja na korištenje društvenih mreža.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like