Neslaganja unutar EU oko Macronovih riječi o sigurnosnim jamstvima za Rusiju

Baltičke zemlje i niz drugih europskih država, uzrujanih nedavnim komentarima francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u svezi sigurnosnih jamstava za Rusiju, tim su povodom u ponedjeljak službeno izrazile neslaganje, a svoje stavove objasnile su Francuskoj. O tome je izvijestio britanski Reuters pozivajući se na diplomatske izvore.

Prethodno je Emmanuel Macron, po povratku iz službenog posjeta Washingtonu, izjavio da bi buduća sigurnosna arhitektura Europe nakon obnove mira u Ukrajini trebala uključivati ​​sigurnosna jamstva za Rusiju.

Napominje se da su se demaršu, uz baltičke zemlje, pridružile Poljska i Slovačka, a izveden je uz potporu Češke koja trenutačno predsjeda EU-om. Međutim Reuters navodi kako se još uvijek ne zna točan broj zemalja koje podržavaju takav potez.

Nacrt diplomatskog dokumenta Češka je navodno proslijedila EU prošlog tjedna.

Podsjećamo kako je nedavno visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell povodom Macronovih riječi izjavio kako bi se najprije trebala osigurati sigurnosna jamstva za Ukrajinu, a da se tek onda eventualno može govoriti o tom istom za Rusiju.

O tome smo izvijestili 6. prosinca, a možete pogledati na poveznici ovdje ili ispod teksta.





Borrell: najprije razgovarati o sigurnosnim jamstvima za Ukrajinu, a tek onda za Rusiju

Komentari

komentar





You may also like