Nestabilne cijene nafte nakon najava EU o sankacijama Rusiji

Nafta je u petak pokazala mješovite cijene nakon što je porasla zbog izvješća da je EU spremna na zabranu ruske nafte i zbog kineske odluke da smanji protok rafinerija za travanj, u razmjerima koji nisu viđeni od ranih dana pandemija.

New York Times izvijestio je da se Europska unija kreće prema usvajanju postupne zabrane ruske nafte, kako bi Njemačkoj i drugim zemljama dala vremena da dogovore alternativne dobavljače.

Postupna zabrana prisilila bi europske kupce da “traže alternativne izvore, od kojih će neke u bliskoj budućnosti biti ispunjene ispuštanjem strateških rezervi nafte, no u budućnosti će biti potrebno više zaliha iz zemlje”, Andrew Lipow Lipow Oil Associates u Houstonu, rekao je.

Međunarodna energetska agencija upozorila je u srijedu da bi otprilike 3 milijuna barela ruske nafte dnevno moglo biti zatvoreno od svibnja nadalje zbog sankcija ili kupaca koji dobrovoljno izbjegavaju ruske energente.

Glavne svjetske trgovačke kuće planiraju u svibnju smanjiti kupnju sirove nafte i goriva od ruskih naftnih kompanija pod kontrolom države, izvijestio je Reuters.

Rusko ministarstvo energetike priopćilo je da ograničava pristup svojim statistikama o proizvodnji i izvozu nafte i plina.





Trgovina će i dalje biti “pomalo nervozna” kako se nastavlja rat između Rusije i Ukrajine i dok zemlje odmjeravaju zabranu ruskih isporuka, rekao je analitičar Phil Flynn.

Dok kinesko dugotrajno zatvaranje nastavlja opterećivati ​​potražnju i snižavati cijene, predviđa se da će rafinerije u zemlji smanjiti preradu sirove nafte za 900.000 barela dnevno (bpd) u travnju, ili 6,3% prosječne nacionalne propusnosti. Kina pokušava smanjiti ogromne zalihe koje su rezultat nedavnih zatvaranja zbog COVID-a. Smanjena potražnja i usporena potrošnja u najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte vjerojatno će pomoći u smirivanju cijena nafte, piše AA.

Ogroman porast američkih zaliha sirove nafte također bi mogao uzrokovati smanjenje cijena. Zalihe sirove nafte porasle su prošlog tjedna za 9,4 milijuna barela, što je više od očekivanja tržišta za porast od 1,4 milijuna barela. Zalihe benzina, međutim, pale su za 3,6 milijuna barela. Signalizirajući opadajuću potražnju u SAD-u, tako velika izgradnja zaliha potaknula je ulagače da kapitaliziraju na visokim cijenama, izvještava AA.





Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da je 2021. godine EU platila Rusiji 80 milijardi dolara (74 milijarde eura) za naftu i 20 milijardi dolara za plin – što bi prosječno iznosilo 250 milijuna eura dnevno. EU sada radi na proširenju sankcija Rusiji kako bi uključio embargo na naftu i plin, no za takve mjere bi trebalo “nekoliko mjeseci”, prenosi AFP.

Komentari

komentar

You may also like