Nestaje optimizma: Rusija počela postupak povlačenja iz Sporazuma o otvorenom nebu

Rusija je pokrenula postupke za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu, objavilo je u petak, 15. siječnja rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Zbog nepostojanja napretka u uklanjanju prepreka za nastavak funkcioniranja  Sporazuma pod novim uvjetima, rusko Ministarstvo vanjskih poslova ovlašteno je najaviti početak unutarnjih procedura za povlačenje Ruske Federacije iz Sporazuma o otvorenom nebu…”, navodi se u priopćenju ruskog MVP. Pritom je napomenulo kako su se Sjedinjene Države povukle iz Sporazuma o otvorenom nebu „pod izmišljenim razlogom“. “Dakle, ravnoteža interesa država sudionica, postignuta zaključenjem Sporazuma, bila je znatno narušena, nanesena je ozbiljna šteta njezinu radu, a uloga Sporazuma kao instrumenta jačanja povjerenja i sigurnosti bila je narušena”, naglasilo je rusko MVP. Ruska je strana iznijela konkretne prijedloge kako bi se sporazum nastavio u novim uvjetima, navedeno se dalje, ali „sa žaljenjem izjavljujemo kako oni nisu dobili potporu američkih partnera”.

Podsjećamo: Sjedinjene Države nekoliko godina optuživale su Rusiju za selektivno ispunjavanje spomenutog Sporazuma i kršenje niza njegovih odredbi.  2017. godine SAD su usvojile određena ograničenja prema ruskim promatračkim letovima iznad američkog teritorija pod egidom UN-a, nakon čega je Moskva odgovorila identično.

Sjedinjene Države povukle su se iz Sporazuma o otvorenom nebu 22. studenog 2020.

Nakon što je u kolovozu 2018. prestao važiti Sporazum o zabrani razmještanja raketa malog i srednjeg dometa na tlu Europe između SAD-a i Rusije, a još početkom 2000.-ih i onaj puno važniji – Sporazum o proturaketnoj obrani iz kojeg su se SAD jednostrano povukle i počele razvoj svojih suvremenih sustava proturaketne obrane, ovo je treći važni vojni sporazum između dviju vojnih velesila koji je prestao s djelovanjem. Još je preostao samo onaj (definitivno najvažniji), o strateškim nuklearnim raketama – poznat i kao Start 3. Međutim i on ističe početkom veljače ove godine, a da još nema nikakvih naznaka o njegovu produljenju, a kamo li sklapanju novog – sveobuhvatnijeg – kako se to prvotno željelo i najavljivalo.

Sve su to prilično jasne najave ni malo optimističnih vremena koja su pred nama.





 

 

Komentari

komentar





You may also like