Nesuglasice Bidena i japanskog premijera Suge oko Tajvana

Tijekom nedavnih razgovora s japanskim premijerom Yoshihideom Sugom, američki predsjednik Joe Biden nije uspio dobiti njegovu potporu u svezi tajvanskog pitanja, uključujući vojnu pomoć toj zemlji. O tome u srijedu, 21. travnja, izvješćuje japanski medij Sankei pozivajući se na svoje diplomatske izvore, govoreći kako je predsjednik japanske vlade odbacio prijedlog američke administracije.

Primjećuje se da je neutralnija odredba o položaju Sjedinjenih Država i Japana o važnosti mira i stabilnosti u regiji Tajvanskog tjesnaca uključena u zajedničku izjavu nakon razgovora Suge i Bidena 16. travnja. Dvije su se strane zauzele za rješavanje postojećih problema mirnim dijalogom.

Japanski medij skreće pozornost na činjenicu da je i samo spominjanje Tajvana u zajedničkom američko-japanskom dokumentu postalo senzacija s obzirom da se Peking tome oštro protivi i smatra razgovore o Tajvanu miješanjem u unutarnje stvari Kine. Zadnji je put to učinjeno 1969. godine, a japanska vlada nikada nije službeno spomenula Tajvan od 1972. godine, kada je Tokio uspostavio diplomatske odnose s Pekingom i priznao NR Kinu kao jedinog pravnog predstavnika Tajvana.

Peking, koji smatra Tajvan svojim teritorijem, zahtijeva od svih država da se strogo pridržavaju načela “jedne Kine”, a na tom načelu počivaju i ukupni američko-kineski odnosi. Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova 17. travnja optužilo je Sjedinjene Države i Japan za miješanje u unutarnje stvari njihove zemlje tijekom razgovora između Yoshihide Sugae i Joea Bidena, ukazujući na njihove izjave o Tajvanu, Hong Kongu i Xinjiangu.

Podsjećamo: japanski premijer Suga nakon posjeta Sjedinjenim Državama izjavio je kako je uspio izgraditi odnos povjerenja s novim predsjednikom SAD-a Joe Bidenom. Čelnici dviju zemalja izjasnili su se za mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu, izrazili krajnju zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u kineskoj autonomnoj regiji Hong Kong i Xinjiang Uyguru, a također su se usprotivili bilo kakvoj jednostranoj akciji usmjerenoj na promjenu statusa quo u Istočnokineskom moru i usprotivili se kineskim potezima u Južnokineskom moru.

Komentari

komentar





You may also like