Nesuglasja između SAD-a i Kine odrazila se i na rezoluciju VS o Afganistanu

Nesuglasja između SAD-a i Kine u svezi velike kineske infrastrukturne inicijative „Jedan pojas, jedan put“ zaoštrila su se u petak, nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno usvojilo rezoluciju o produljenju mandata političke misije UN-a u Afganistanu na 6 mjeseci, piše The Washington Post.

Prošlogodišnja rezolucija o produljenju mandata misije UN-a na godinu dana pozdravila je i pozvala na daljnje napore za učvršćenje regionalne ekonomske suradnje s učešćem Afganistana, između ostalog i u inicijativi Pekinga „Jedan pojas, jedan put“. I rezolucije iz 2016. i 2017.g. imale su sličan karakter.

Kina je željela da takva formulacija bude uključena i u novu rezoluciju, protiv čega su se zauzele Sjedinjene Države. V.d. veleposlanika SAD-a pri UN-u Jonathan Cohen nakon glasovanja izrazio je duboko razočarenje u svezi s tim, da VS nije moglo produljiti mandat misije UN-a (UNAMA) na godinu dana, jer je „Kina rezoluciju držala kao taoca i ustrajavala na tom, da se ona usredotoči na političke prioritete Kine, a ne  afganistanskog naroda“.

Kineski zamjenik veleposlanika pri UN-u Cohenu je odgovorio, kako se njegovi pogledi „razilaze s činjenicama i puni su predrasuda“ i dodao, kako inicijativa „Jedan pojas, jedan put“ omogućuje gospodarski razvoj Afganistana. „Kina i Afganistan nastavit će jačati suradnju u tim okvirima po različitim sferama, surađivati u ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje i integraciji Afganistana u regionalni razvoj“, kazao je kineski predstavnik.

Podsjećamo: Kina je najveći strani investitor u Afganistan. Posljednjih godina Peking je povećao gospodarsku pomoć i svoje investicije u toj zemlji. Kina Afganistan privlači u svoju inicijativu dodjelom povoljnih kredita za izgradnju infrastrukturnih kapaciteta.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like