Netanjahu i Gantz postigli sporazum o formiranju vlade!

Foto: en.wikipedia.org

Napokon se pojavilo „svjetlo na kraju tunela“! Nakon niza uzastopnih, što redovitih što izvanrednih parlamentarnih izbora u kojima niti jedna od ključnih političkih opcija i istaknutih stranačkih vođa nisu uspjeli dobiti većinu zastupnika u izraelskom Knessetu potrebnu za formiranje vlade, sadašnji premijer Benjamin Netanjahu i vođa najsnažnije oporbene lijevo-centrističke grupacije „Plavo-bijeli“ i bivši zapovjednik Glavnog stožera izraelske vojske Benny Gantz konačno su postigli sporazum. Gantz je, sinoć, 26. ožujka, izabran za predsjednika parlamenta (Knesseta) nakon što je postignut sporazum o sastavljanju vlade nacionalnog jedinstva prema rezultatima izvanrednih izbora održanih 2. ožujka ove godine, dok će premijer i dalje ostati Benjamin Netanjahu.

Izraelski medij The Jeruzalem Post piše kako je blok „Plavo-bijeli“ prvotno planirao na čelo parlamenta postaviti Meira Cohena, bivšeg zamjenika predsjednika Knesseta do prvih prijevremenih izbora održanih 9. travnja prošle godine. Nakon što je Gantz objavio svoju kandidaturu na tu dužnost koalicija „Bijelo-plavih“ praktički se raspala i dvije od tri stranke koje su je činile izvijestile su parlament o izlasku iz nje.

Nakon postizanja sporazuma o vladi nacionalnog jedinstva dio Likudovih ministara morat će napustiti svoje funkcije u budućoj vladi. Zanimljivo je kako će i sam Benny Gantz, temeljem postignutog sporazuma, osim dužnosti šefa parlamenta vjerojatno obnašati i funkciju ministra vanjskih poslova (info: Times of Israel). Time bi dosadašnji šef diplomacije Israel Katz preuzeo novu funkciju i postao ministar financija.

Zbog velikog problema s epidemijom koronavirusa u zemlji i uvođenja strogih mjera karantene, kao i pogoršanja gospodarskog stanja, lokalni komentatori buduću vladu nazivaju i „vladom šoka“ i „protukriznom vladom“.

Netanjahu pred problemom: karizmatični general kreće u izbornu pobjedu

 

Komentari

komentar

You may also like