Netanjahu: Izrael nikada neće dozvoliti Iranu posjedovanje atomskog oružja

Foto: REUTERS/Carlo Allegri

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, u srijedu, 8. svibnja, reagirao je na  današnje riječi iranskog predsjednika Hassana Rouhanija, prema kojima Teheran Rusiji, Kini, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj daje rok od 60 dana za postizanje kompromisa nakon jednostranog američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma, a koji bi se odnosio na iranski izvoz nafte i bankovni platni promet, a u protivnom će Teheran odustati od provedbe nekih svojih obveza iz Sporazuma i početi s obogaćivanjem urana i proizvodnjom teške vode (vidi link ispod teksta).

Netanjahu je s tim u svezi kazao kako Izrael nikada „neće dozvoliti Iranu posjedovanje atomskog oružja i nastavit će se boriti s onima koji nam prijete uništenjem“.

Podsjećamo: Teheran je danas izvijestio veleposlanike pet spomenutih država – potpisnica Sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015.g., o svojoj odluci o prestanku ispunjenja pojedinih preuzetih obveza zbog američkog ne ispunjavanja istih nakon  prošlogodišnjeg jednostranog povlačenja SAD-a iz Sporazuma, zbog čega Iran trpi štetu. Ovo, zapravo, ne bi trebalo predstavljati iznenađenje, jer je iranski državni vrh o mogućnosti poduzimanja ovog poteza govorio još znatno ranije. Osim toga, Teheran i sada daje mogućnost za nastavak važenja Sporazuma dajući dvomjesečni rok za postizanje kompromisa koji je po njega životno bitan – o slobodnom izvozu nafte, zaobilazeći američke sankcije. Jer o izvozu nafte ovisi oko 80% iranskog državnog proračuna i dobivanje deviznih sredstava.

Iranski ultimatum: počinjemo obogaćivati uran za 60 dana ako se s nama ne postigne konsenzus!





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like