Netanjahu popušta: „Benny, hajmo formirati vladu!“

U četvrtak, 19. rujna, u vrijeme zajedničke ceremonije u Jeruzalemu s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom i oporbenim čelnikom Bennyem Gantzom, održane u znak sjećanja na bivšeg izraelskog predsjednika Shimona Peresa, premijer Benjamin Netanjauhu pozvao je svoga suparnika Gantza da mu se pridruži u formiranju vlade široke koalicije.

Prije toga, u danas objavljenom video obraćanju, Netanjahu je izjavio kako je on obećao formiranje desne vlade ali da, „na moju žalost, rezultati glasovanja potvrđuju kako to nije moguće. Benny, mi moramo formirati vladu širokoga jedinstva. Narod očekuje da mi, mi obojica, pokažemo odgovornost i nastavimo suradnju“.

A u vrijeme spomenute svećanosti Netanjahu je dodatno pojasnio kako njegov prijedlog Gantzu nema nikakvih preduvjeta. Također je ukazao i na njihovu moguću rotaciju na premjerskoj dužnosti. Dvojica političara, kako navode promatrači, tom su prigodom jedan drugome pružili ruke.

Podsjećamo kako je Benjamin Netanjahu do nedavno odbacivao bilo kakvu mogućnost političke sursadnje s Bennyem Gantzom, optužujući ga za spremnost na kompromis s Palestincima. Isto tako, Ganzt je Netanjahua konstantno optuživao za sudjelovanje u teškim korupcijskim aferama.

Komentari

komentar
You may also like