Netanjahu pred problemom: karizmatični general kreće u izbornu pobjedu

Izraelski mediji izvješćuju kako je u Izraelu popularni general i bivši zapovjednik Glavnog stožera vojske Benny Gantz (od 2011. do 2015.) odlučio početi političku karijeru i sa svojom novoosnovanom strankom sudjelovati na predstojećim prijevremenim  parlamentarnim izborima koji se održavaju u travnju 2019.g. Gantz je, u četvrtak, 27. prosinca, osnovao svoju stranku “Hosen L’Yisrael”, kada je i objavio o svojim političkim ambicijama. Stranku namjerava pozicionirati kao „umjereni i odgovorni centar“.

Gantz je potpuno novo lice na političkoj sceni zemlje i prema posljednjim istraživanjima uživa potporu značajnog dijela izraelskog izbornog tijela, već umornog od desetogodišnje vladavine premijera Benjamina Netanjahua. Otvoren je suradnji s novim političkim strankama, a ne želi se vezati uz stare političke strukture, već ozbiljno diskreditirane u očima javnosti, navode izraelski mediji.

Konkretnijih informacija o njegovom političkom programu još nema, ali, kako govore njegovi savjetnici, u sadašnjoj fazi on će „favorizirati slušanje, a ne govor“. Općenito, u posljednje vrijeme izraelski birači od političara više ne traže toliko iznošenje programa i ideologije, koliko traže i glasuju za „osobnu karizmu“.

Kada je riječ o karizmi bivšeg prvog vojnika izraelske države, nije potrebno previše govoriti, a njegova zagonetna šutnja tu karizmu samo povećava. Ne kazavši niti riječi, Benny Gantz je već postao nada brojnih Izraelaca, nezadovoljnih smjerom u kojem ide njihova zemlja (info: portal israelinfo.co.il.).

Podsjećamo: izraelska vlada je 24. prosinca objavila vijest o raspuštanju parlamenta (Knesseta) i provedbi prijevremenih parlamentarnih izbora 9. travnja iduće godine. Razlog raspuštanja Knesseta su raznoglasja oko zakona o pozivanju u vojnu službu ultraortodoksnih Židova. Parlement od 2. siječnja prestaje s radom, a vlada nastavlja raditi do formiranja novog kabineta nakon izbora.

Problemi za Netanjahua počeli su u studenom ove godine, nakon proglašenja primirja s palestinskim Hamasom (za Izrael je to teroristička organizacija!) u pojasu Gaze, nakon nekoliko dana međusobnih intenzivnih oružanih sukoba, u kojima je Hamas nakon dugo vremena gađao izraelski teritorij s gotovo 300 raketa i u kojima je bilo i žrtava i materjalne štete. Nakon te, u javnosti nepopularne odluke, ministar obrane Avigdor Lieberman podnio je neopozivu ostavku, a njegova stranka „Naš dom-Izrael“ napustila vladajuću koaliciju. Natanjahu je tada jedva održao potrebnu minimalnu većinu u parlamentu, sprječio pad vlade i osigurao si dodatni polugodišnji mandat, ali prijevremene izbore ipak je bio primoran raspisati. Redovni parlamentarni izbori trebali su biti održani u studenom iduće godine.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like