Netanjahu se zahvalio Putinu za rješenje humanitarnog problema sa Sirijom

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua najavio je puštanje na slobodu 25-ogodišnje Izraelke uhićene nakon prelaska granice sa Sirijom u sklopu humanitarnog sporazuma s Damaskom uz posredovanje Rusije (info: AP, 19. veljače).

Žena je puštena nekoliko sati nakon što je Izrael najavio oslobađanje dvojice zatočenih Sirijaca. Prema navodima izraelskih medija sirijska vlada je uhićenu izraelsku državljanku, koja je ovog mjeseca prešla granicu,  zrakoplovom prebacila u Rusiju, odakle ju je izraelski zrakoplov vratio u zemlju.

Benjamin Netanyahu je zbog sretnog završetka ove „priče“ zahvalio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na ulozi u razmjeni. “Pitao sam ga za pomoć, a on je uistinu djelovao”, kazao je izraelski premijer, nazvavši ruskog čelnika svojim prijateljem.

Nije poznato zašto je mlada Izraelka prešla u Siriju, a izraelski mediji izvijestili su da je ona bivša stanovnica ultraortodoksnog naselja na Zapadnoj obali (identitet nije otkriven). Sirijski mediji javili su kako je ona u Siriju ušla slučajno nakon prelaska s Golanske visoravni, anektirane od strane Izraela.

Što se tiče oslobođenih Sirijaca, radi se o Nihal al-Maktu, koji je bio u kućnom pritvoru u svom selu na Golanskoj visoravni, i Diab Kamuzu, koji je uhićen 2016. godine i služio je 14-godišnju kaznu u izraelskom zatvoru.

Prema navodima medija Eadayli, Izrael i Sirija prethodno su vodili pregovore o zaključenju humanitarnog sporazuma. Rusija je djelovala kao posrednik između dviju susjednih zemalja, a predstavnici Tel Aviva i Damaska ​​uspostavili su kontakt u ruskoj zračnoj bazi Hmeymim u sirijskoj regiji Latakiji.





Komentari

komentar

You may also like