Netanjahuov „Likud“ pobijedio na izraelskim izborima

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu osigurao je svoj novi mandat. Naime, njegova stranka Likud je nakon 97% pobrojanih glasova osigurala većinu u parlamentu, skupa s ostalim desnim strankama.

Likud je, prema svemu sudeći, polučio dostatnu potporu birača, kako bi mogao kontrolirati 65 od ukupno 120 mijesta u parlamentu – Knessetu, što znači kako će Benjamin Netanjahu zadržati položaj predsjednika izraelske vlade, što će biti rekordni – njegov peti po redu mandat.

Oštra predizborna kampanja i tijesna utrka uoči jučerašnjih izbora, u Izraelu je doživljavana kao svojevrsan referendum o povjerenju Netanjahuu i njegovom ugledu zbog optužbi i istraga o njegovom sudjelovanju u korupcijskim aktivnostima, što Netanjahu, naravno – poriče.

Tijekom kampanje, suprostavljene političke strane optuživale su jedna drugu za korupciju, rasplamsavanje fanatizma i mekoću po pitanju sigurnosti.

Međutim, Netanjahu je iskoristio svoje bliske odnose s američkim predsjednikom Trumpom, koji je samo dva tjedna prije izbora priznao izraelski suverenitet nad okupiranim sirijskim teritorijem Golanske visoravni, što je Netanjahuu, de facto, i omogućilo pobjedu. Trump je, osim toga, u prosincu 2017. priznao i Jeruzalem izraelskim glavnim gradom, u koji je u svibnju 2018.g. prebacio američko veleposlanstvo.„Ovi je noć kolosalne pobjede“, kazao je sinoć premijer Netanjahu u svom govoru nakon završetka izbora, u službenim prostorijama Likuda.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like