Netanyahu: izbori, ako partneri ne pristanu na kompromis

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u četvrtak da će doći do prijevremenih izbora ako glavni koalicijski partner njegovog Likuda, stranka Plavo-bijeli Bennyja Gantza ne počne pristajati na kompromise, objavio je Jerusalem Post.

“Ako vidimo različit pristup Plavo-bijelih i ako počnu surađivati, umjesto da djeluju kao da su vlada unutar vlade, možemo nastaviti raditi zajedno”, rekao je dugogodišnji premijer po povratku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, s kojima je nedavno, uz američko posredstvo, Izrael uspostavio diplomatske odnose.

Netanyahu je kazao da će doći do izbora,ako Plavo-bijeli ne počnu surađivati, iako bi on “preferirao” suradnju.

Jerusalem Post piše kako je izvor blizak izraelskom premijeru izjavio da će se Knesset (izraelski parlament) vjerojatno raspustiti iduću srijedu te da će biti raspisani novi izbori za ožujak.

Prema tom izvoru Netanyahuov Likud neće podržati usvajanje odredbe o raspuštanju parlamenta, ali se očekuje da će Gantzova stranka podržati prijedlog za raspuštanjem Knesseta stranke Yesh Atid-Telem.

Koalicijski sporazum predviđa da Netanyahu ostaje privremeni premijer ako Plavo-bijeli sruše vladu, a u suprotnom Gantz.





Naime, nakon trećih izbora u manje od godinu dana, zbog nemogućnosti sklapanja koalicije koja bi imala potporu većine parlamenta, veliki rivali Gantz i Netanyahu sklopili su dogovor o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, pri čemu je dio Gantza zbog tog poteza napustio dio njegovih zastupnika.

Komentari

komentar





You may also like