Netanyahu: Izrael želi “privesti borbu kraju”, ali uz uvjet

Sve je više naznaka da bi se mogao smiriti trenutni sukob Izraela i Palestine. Potencijalni prekid vatre mogao bi doći kao rezultat pritiska iz SAD-a, međunarodne osude (napadi na civile i medije), sastanka Vijeća sigurnosti ili zato što će Izrael, navodno, postići svoje ciljeve u napadima na Gazu (postići “osvetu”, dovoljno onesposobiti ključne ljude i pozicije). Možda bi do prekida vatre moglo doći i zbog toga što su Netanyahu i njegova stranka postigli unutarnje političke ciljeve u kontekstu političke krize koja traje u Izraelu zadnje dvije godine.

Haaretz piše kako već nekoliko dana, iza kulisa, vrh izraelske vojske želi prekid sukoba. Nadalje, neimenovani vojni izvor za AFP tvrdi: “Tražimo pravi trenutak za prekid vatre”, a taj trenutak ovisi o tome je li “Hamas shvatio poruku”.

No, što kaže sam izraelski premijer Netanyahu?

Danas oko podne započeo je susret izraelskog premijera i 70 stranih diplomata i ambasadora. Benjamin Netanyahu rekao im je da Izrael pokušava postići “stanje u kojem će Hamas biti odvraćen od želje da napadne kako bi priveli borbu kraju”. Ipak, rekao je kako nisu isključene ni druge mogućnosti, a “na stolu je i opcija osvajanja Gaze”. Na upit novinara kada će sukob prestati, rekao je kako operacije još traju i kako ne može reći točno vrijeme jer “ne stojimo i ne mjerimo sa štopericom”, piše Times of Israel

Drugim riječima, premijer nije rekao skoro ništa novo. Iznio je standarnu prijetnju Hamasu koja uključuje invaziju na teritorij i koja bi vodila do potpunog rata. Uvjet da IDF prestane s napadima jest da i Hamas prestane s raketiranjem (“stanje u kojem će Hamas biti odvraćen od želje za napadom”). Jedini nov zaokret u retorici jest suptilno spominjanje želje za prekidom vatre. 

Komentari

komentar





You may also like