Netanyahu: nećemo dozvoliti Iranu da proizvede nuklearno oružje

Nakon što je Teheran objavio da je započeo obogaćivanje urana  na 20 posto, izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da Izrael neće dopustiti Iranu da proizvede nuklearnu bombu.

“Odluka Irana da nastavi kršiti svoje obveze, da poveća razinu obogaćenja i unaprijedi industrijski kapacitet za podzemno obogaćivanje urana ne može biti objašnjena drugačije nego kao daljnja realizacija namjere razvijanja vojnog nuklearnog programa”, stoji u priopćenju ureda izraelskog premijera.
“Izrael neće dopustiti Iranu da proizvede nuklearno oružje”, poručio je Benjamin Netanyahu.

Sporazumom iz 2015. između Irana i svjetskih sila (SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) Teheran je pristao, u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija, ograničiti svoj nuklearni program i dopuštenu razinu obogaćenog urana. Nakon što je Trump povukao SAD iz sporazuma Iran je započeo s postupnim povećanjem dopuštene razine.

Glasnogovornik vlade Ali Rabiei u ponedjeljak je objavio kako je započelo obogaćivanje urana na 20 posto, što je gotovo šesterostruko veća razina od dopuštenih 3, 67 posto po sporazumu.

 

Komentari

komentar

You may also like