Neukusna svađa francuskog predsjednika i poljskog premijera; Varšava pozvala francuskog veleposlanika

Poljska je priopćila da je danas pozvala na razgovor francuskog veleposlanika u Varšavi nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron “uvrijedio” poljskog premijera u intervjuu za novine Le Parisien.

U intervjuu je Macron rekao da je poljski premijer Mateusz Morawiecki “krajnje desni antisemit koji zabranjuje LGBT osobe”.Macron je to komentirao uoči nedjeljnih francuskih predsjedničkih izbora u jednom od relativno rijetkih diplomatskih sporova između zemalja EU otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Lukasz Jasina napisao je na Twitteru: “Kao rezultat tvrdnji francuskog predsjednika u intervjuu za Le Parisien, ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau odlučio je pozvati na protestni razgovor francuskog veleposlanika.”

Morawiecki je bio kritičan prema Macronovoj odluci da obavi brojne telefonske razgovore s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom. Tako se u ponedjeljak obrušio na Macrona upitavši ga: “Koliko ste puta pregovarali s Putinom i što ste postigli?” Morawiecki je dodao: “Mi ne raspravljamo, ne pregovaramo s kriminalcima. Protiv kriminalaca se treba boriti.” Također je (netočno) ustvrdio: “Nitko nije pregovarao s Hitlerom. Biste li pregovarali s Hitlerom, sa Staljinom, s Pol Potom?” Macron mu je odgovorio: “Preuzimam punu odgovornost što sam prije nekoliko godina razgovarao s predsjednikom Rusije u ime Francuske kako bih izbjegao rat i izgradio novu arhitekturu mira u Europi”.

Prije intervjua za Le Parisien, Macron je za TF1 rekao da su Morawieckijeve primjedbe “neutemeljene i skandalozne”. Macron je potom dodao da Morawiecki pripada “krajnje desnoj stranci” koja “podržava” njegovu glavnu izbornu suparnicu Marine Le Pen. Le Pen se također nedavno sastala s Morawieckijem, što je izazvalo negodovanja u Poljskoj jer smatraju da je previše bliska s Rusijom.

Komentari

komentar





You may also like