Neuspješna američka vojna vježba blizu Havaja i ruski “špijunski” brod

Jučer, negdje sjeveroistočno od Havaja, američka mornarica izvršila je neuspješnu vojnu vježbu.

U objavi Agencije za proturaketnu obranu navode: ” Cilj testa bio je demonstrirati sposobnost proturaketne obrane broda klase Aegis i njegove sposobnosti da pronađe, prati i presretne projektile srednjeg dometa. Ipak, presretanje nije uspjelo. Izvršit ćemo detaljnu istragu oko toga što je izazvalo problem.”. Cilj testa bilo je presretanje dva SM-6 Dual II projektila.

Američka vojska nije navela točnu lokaciju vježbi. Ipak, u Havajskom otočju, blizu otoka Kauai nalazi se Pacific Missile Range Facility Barking Sands, najveći poligon američke vojske za testiranje projektila. Najzanimljivije jest što je tamo viđen i ruski obavještajni brod, prema navodima Mornaričkog instituta SAD-a (USNI).

“Američka tihooceanska flota je svjesna prisutnosti ruskog plovila u međunarodnim vodama blizu Havaja i pratit ćemo kretanje plovila dok smo ovdje”- rekao je kapetan John Gay, glasnogovornik flote, u objavi USNI.

Neimenovani američki službenici su za Stars and Stripes rekli kako je rusko plovilo već danima oko Havaja i kako su test već odgodili jer nisu htjeli da ruski brod “prikuplja podatke”. Za isti medij, USNI je rekao kako je ruski brod iz klase obavještajnih brodova Vishnya, a brod je Kareliya (SSV-535).

Komentari

komentar





You may also like