New York uklanja spomenik bivšem predsjedniku SAD-a Theodoreu Rooseveltu (Video)

Foto: history.com/

Potpuno ludilo! Time bi se moglo nazvati ono što se u Americi događa ovih dana, i za što bi do jučer malo tko u svijetu pomislio da se u toj zemlji može događati: obračun razularenih masa gnjevnih mladih ljudi sa spomenicima prošlosti, pričemu policije nema nigdje da bi takve stvari uopće i pokušala sprječavati. Ali ne radi se više samo o masama indoktriniranih ili neukih mladih ljudi, gonjenih emocijama i željom za pravdom i borbom protiv rasizma i čija krv uvijek ključa na način da, ukoliko ih se pravilno ne usmjerava, njihovo ponašanje vrlo brzo prelazi u destrukciju pa i u svoju suprotnost u odnosu na početne ciljeve koje žele postići. Jer takvo ponašanje sve češće mirno promatraju i lokalne vlasti. Štoviše, neke im se svojim potezima otvoreno i priključuju.

U New Yorku su, tako, odlučili demontirati i spomenik bivšem američkom predsjedniku Theodoreu Rooseveltu na ulazu u Američki povijesni muzej (American Museum of Natural History) navodi The New York Times.

Brončani spomenik bivšem američkom predsjedniku, koji je tu dužnost obnašao od 1901.-1909.g., podignut 40.-ih godina prošloga stoljeća, sastoji se od tri glavna elementa: Roosevelt jaši na konju, a pokraj njega s jedne strane hodaju indijanac i s druge afroamerikanac.

Odluku o uklanjanju spomenika donio je sam muzej, a s tim su suglasne gradske vlasti koji na njega imaju pravo. Spomenik je, prema mnogima, simbol kolonijalizma i rasne diskriminacije, piše NYT, ali se i navodi kako je muzej ranije uvijek štitio i čuvao takve objekte iz povijesnog nasljeđa, neovisno o tome što su oni mogli biti „škakljive“ prirode. Međutim, muzej je promijenio mišljenje zbog masovnih prosvijeda protiv rasizma.
„Došlo je vrijeme za uklanjanje spomenika“, kazala je kustosica muzeja Ellen Futter, naglasivši pritom kako muzej nema ništa protiv samoga Roosevelta.

Njujorški gradonačelnik Bill di Blasio kazao je kako su spomenik odlučili ukloniti jer su afroamerikanac i indijanac predstavljeni kao da su oni „porobljeni i rasno podcjenjeni“.

Praunuk bivšega predsjednika Theodore Roosevelt IV. izjavio je kako „svijetu nisu potrebni spomenici i stari predmeti iz prošloga stoljeća, koji ne označavaju ljudske vrjednosti, … ni vrjednosti ravnopravnosti i pravde“.

Sudbina spomenika nakon demontaže još je neizvjesna, kao i to, što će na postolju stajati umjesto njega.

Val vandalskog uništavanja spomenika od strane lijevih radikala zahvatio je čitave Sjedinjene Države nakon brutalnog ubojstva afroamerikanca Georgea Floyda od strane policijskog službenika. Devastiraju se ili ruše spomenici mnogih znamenitih povijesnih osoba poput moreplovca Cristofora Columba, španjolskog i jednog od najvećih svjetskih književnika Miguela de Servantesa i td. Iz nekog razloga za sada se svo to nasilje, koje se ne ogleda samo u uništavanju spomenika, već i u devastiranju javne i privatne imovine, uglavnom mirno promatra.
 

Komentari

komentar

You may also like