Nezavisimaja Gazeta: Moldavija se uvlači u rusko-ukrajinski sukob

Moldavija bi u srijedu trebala početi isplaćivati dug od 709 milijuna dolara za ruski plin kojeg je koristila. Međutim, iz Kišinjeva, glavnog grada Moldavije, tvrde da neće platiti ništa. To bi moglo rezultirati time da ruska državna firma Gazprom isključi isporuku plina toj istočnoeuropskoj zemlji, piše ruski medij Nezavisimaja Gazeta.

Čelnik Socijaldemokratske partije Moldavije Viktor Shelin rekao je za ruske novine da nije riječ samo o plinu, već o geopolitici. Napomenuo je kako moldavska vlada svojim potezima “gura” Rusiju na raskid plinskog sporazuma. U tom slučaju Moldavija će sklopiti sporazum s Rumunjskom, ostavljajući poluautonomnu moldavsku regiju Pridnjestrovlje bez plina, što će prisiliti regiju da podrži Rusiju u sukobu s Ukrajinom. U toj regiji živi najviše Rusa (34%), malo manje Moldavaca (33%) i još nešto manje, ali opet značajno, Ukrajinaca (26%). Prema političaru, isključenjem plina uz komplicirane odnose oko odcijepljene regije, Moldavija će biti uvučena u sukob.

Stručnjaci agencije Moody skeptični su oko sposobnosti Moldavije da odbije uvoz plina iz Rusije i pronađe alternativne izvore. Rumunjski stručnjak Sorin Ionita rekao je da njegova zemlja ionako ima problema u sferi energetike, dok je Moldavija, kao mala zemlja, podložna nizu rizika. Zbog toga, prema analitičaru, Kišinjev ne bi trebao činiti nikakve nagle ili iznenadne poteze. Ipak, napomenuo je da postoje određene alternative, ali da ih treba “energično” tražiti da iduće zime situacija u Moldaviji ne bude kritična kao ove godine.

Komentari

komentar

You may also like