NI: ruski sustavi S-500 protiv američkih „stealth“ zrakoplova

Američki vojni stručnjak navodi kako Rusija vrlo učinkovito provodi program modernizacije vojske. Usprkos činjenici da ruski protuzračni obrambeni sustavi već koriste moderne sustave S-400, oni će usvojiti sustav S-500. A on može pogađati najnaprednije američke lovce F-22 i F-35

“Rusija će uskoro dobiti protuzrakoplovni raketni sustav S-500, spreman za borbu protiv najnaprednijih nevidljivih zrakoplova Sjedinjenih Država i NATO-a”, kaže vojni stručnjak Mark Episkopos.

Od svih najnovijih ruskih oružja, S-500 Prometey jedan je od najizravnijih i najsnažnijih odgovora američkim stealth lovcima pete generacije kao što su F-35 Lightning II i F-22 Raptor tvrtke Lockheed Martin.

Govoreći na sastanku Ministarstva obrane ovog tjedna, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je kako su veliki programi vojne modernizacije na putu. „Vojska i mornarica primaju najnovije naoružanje i vojnu opremu s velikom dinamikom. Dakle, potencijal nuklearne trijade ozbiljno je ojačan. Proširene su borbene sposobnosti mornarice, uključujući i ratne brodove s ​​krstarećim raketama Kalibr”, izjavio je Putin.

Ruski čelnik je primijetio kako je u zrakoplovnim snagama oko 70% protuzračnih raketnih postrojbi modernizirano suvremenim sustavima S-400 Triumf. Dodao je kako je “sljedeći potez isporuka postrojbama sustava S-500 čija se testiranja već uspješno dovršavaju.” Prošli tjedan pojavila su se izvješća da bi u sklopu tog sustava mogao biti korišten radar Jenisei.
Slika: S-500 Prometey, izvor: Euroasian Times

S-500 nije samo savršeniji od svog prethodnika S-400 u gotovo svakom pogledu, već ima i čitav niz novih mogućnosti, što ga čini posebnim i drugačijim od svih ostalih. Opremljen moderniziranim projektilima serije 77N6, S-500 je sposoban presretati hiperzvučne krstareće rakete i druge zrakoplove brzinom većom od pet Macha. Sustav S-500 može se boriti s balističkim projektilima na udaljenosti do 600 kilometara, dok istovremeno pogađa do 10 bojevih glava koje lete brzinom do sedam kilometara u sekundi. Programer tog sustava, koncern Almaz-Antey, prethodno je tvrdio da bi S-500 također mogao predstavljati prijetnju određenim vrstama LEO satelita, iako njegove mogućnosti na vrlo velikim visinama još nisu u potpunosti poznate.

Od svih najnovijih ruskih oružja, S-500 jedan je od najizravnijih i najsnažnijih odgovora američkim stealth lovcima pete generacije. Almaz-Antey i ruski vojni promatrači sa sigurnošću kažu da s moćnim sustavom ciljanja i modernim mrežnim mogućnostima S-500 može izdržati nevidljive zrakoplove. “S-500 udarac je za američki prestiž”, rekao je glavni inženjer Almaz-Anteya Pavel Sozinov za ruske medije. “Naš sustav neutralizira američko napadno oružje i nadmašuje sve američke visoko oglašene protuzračne i proturaketne sustave.”

Ruski zamjenik ministra obrane Aleksej Krivoručko novinarima je kazao kako će S-500 ući u službu do kraja 2021. godine.

Nije poznato koliko se i koliko brzo planira proizvesti sustava S-500, iako on vjerojatno u bliskoj budućnosti neće zamijeniti S-400, navodi se u članku NI.

Međutim S-500 nije niti namijenjen kao izravna zamjena za S-400, već je dodatni sloj ruskog duboko ešaliziranog sustava protuzračne obrane. Služit će uz manje moderne protuzračne raketne sustave kao što su S-400, S-300 i brojne sustave zemlja-zrak srednjeg dometa.
S-500, zbog svojih karakteristika, zauzet će jedinstvenu nišu, stvarajući prepreku najmodernijim prijetnjama s kojima bi se Rusija mogla suočiti u sljedećim desetljećima, navodi američki The National Interest.

 

 

Komentari

komentar

You may also like