NI: u SAD-u počinju paničariti zbog rusko-kineskog saveza

Američki specijalizirani medij The National Interest objavio je članak autora  Douga Bandowa, o „ogromnoj opasnosti“ po SAD zbog jačanja rusko-kineske suradnje.  

Prema mišljenju autora, Kina i Rusija svoje su odnose podigle na visoku razinu nakon što je Zapad počeo ekonomski rat protiv Rusije. Pritom vlade dviju zemalja nastavljaju s politikom približavanja. U kolovozu ove godine kineski vođa Xi Jinping pozvao je Rusku Federaciju i Kinu „istupiti protiv hegemonije i jednostranosti“.

„Sada su čak i uvjereni pobornici neobuzdane nadmoći Amerike počeli paničariti zbog suradnje druge najveće svjetske ekonomije i druge najjače svjetske vojske“, navodi autor teksta.

Vodstvu SAD-a potrebno je sjesti s ruskim političarima za pregovarački stol i početi tražiti kompromise, smatra Bandow. Npr., navodi on dalje, SAD mogu objaviti o završetku epohe proširenja NATO saveza. Pri tom smatra kako cilj SAD-a nije u tome da Rusiju učini saveznicom Amerike, već da ju omete da postane saveznica Kine. „Američki političari moraju priznati kako Rusija ima vlastite interese, koje će ona slijediti neovisno o željama Washingtona“.

U zaključku članka, autor navodi kako SAD i Europa moraju težiti partnerskim odnosima s Rusijom, što će dovesti do veće koristi s gledišta sigurnosti SAD-a.



Ovdje želimo podsjetiti kako ovo nikako nije i usamljeni stav jednog autora na Zapadu i da sličnih poziva, kao i novih pogleda na globalnu stvarnost posljednjih mjeseci ima sve više, čak i od strane najviših državnih dužnosnika (vidi poveznicu ispod teksta). Koliko će oni imati utjecaja na stvarnu američku vanjsku politiku za sada je teško reći, ali i sama njihova pojavnost u američkom (i općenito zapadnom) medijskom prostoru dovoljno govori o ozbiljnosti stanja u koju se dovela tvrda i isključiva američka vanjska politika, otvorivši dva „velika fronta“ istovremeno – i protiv Rusije i protiv Kine.

Macron priznao realnost: ZAPADNOJ HEGEMONIJI DOŠAO JE KRAJ!

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like