Nicolas Sarkozy osuđen na tri godine zatvora!

 „Duga ruka pravde“, barem kada je u pitanju Francuska i tamošnja visoka politika – prljava, uostalom, kao i bilo gdje drugdje u svijetu, opet se pokazala pobjednicom. Tako bismo nekako u najkraćim crtama mogli prokomentirati slijedeću vijest:

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen je krivim za korupciju i zlouporabu položaja, zbog čega je dobio tri godine zatvora, od kojih dvije godine – uvjetno. Ovu je presudu u ponedjeljak, 1. ožujka, izrekao sud u glavnom francuskom gradu Parizu.

Osim toga Sarkozy je optužen i za pokušaj nezakonitog dobivanja informacija od zaposlenika francuskog kasacijskog suda Gilberta Aziberta o istrazi nezakonitog financiranja njegove predsjedničke kampanje od strane kćeri osnivača L’Oreala Liliane Bettencourt.

Podsjećamo: Nicolas Sarkozy, koji je dužnost predsjednika Republike napustio 2012. godine, bio je osumnjičen za korupciju, zbog čega je pokrenuta istraga o financiranju njegove predsjedničke kampanje 2007. godine od strane ni manje ni više nego libijskog čelnika Muammara Gaddafija (taj proces još uvijek traje).

Sarkozy poriče optužbe i tvrdi da su svi kazneni slučajevi osveta sudaca zbog pokušaja ograničavanja njihovih ovlasti. Međutim malo koga je, očito, u to uspio uvjeriti.
Možda se najveći paradoks u čitavoj toj otužnoj priči i sramotnom epilogu jedne velike političke karijere ipak ogleda u činjenici da je upravo Francuska 2011.g., pod vodstvom samog Sarkozyja. predvodila zapadnu koaliciju u vojnoj operaciji svrgavanja libijskog vođe Gaddafija – nakon čega je ta zemlja upala u do danas ne prekinutu spiralu vjerskog i sektaškog nasilja, postavši pritom platforma za radikalne islamističke skupine i baza za sramotnu trgovinu ljudima i ilegalno prebacivanje migranata iz Afrike na tlo Europske unije. I to pred očima čitavog svijeta i međunarodnih institucija koje svu tu ljudsku tragediju uglavnom samo nijemo promatraju.

 

 

Komentari

komentar

You may also like