Nigerija: Naoružani napadači oteli 73 učenika

Naoružani muškarci oteli su 73 učenika iz škole u sjeverozapadnoj nigerijskoj saveznoj državi Zamfari. To je samo posljednja od niza masovnih otmici na sjeveru zemlje, priopćila je policija jučer, a prenosi Reuters.

Policija je priopćila kako je veliki broj naoružanih bandita napao srednju školu na Dan vlade u selu Kaya u ruralnoj državi Zamfara. “Zapovjedništvo je rasporedilo tim za traženje i spašavanje koji radi u sinergiji s vojskom kako bi se osiguralo sigurno spašavanje otetih učenika”, rekao je glasnogovornik policije Zamfare Mohammed Shehu u priopćenju.

Oružane bande koje traže otkupninu otele su više od 1100 učenika u više od desetak napada na škole ili fakultete u sjeverozapadnoj Nigeriji od prosinca 2020., usvojivši taktiku koju su prvi upotrijebili islamski pobunjenici prvi u Nigeriji. Savezna vlada Zamfare naredila je zatvaranje svih državnih škola kako bi se spriječili daljnji napadi. Policija je priopćila da je povećala zaštitu oko Kaye kako bi spriječila daljnje napade na zajednicu.

Zamfara je jedna od četiri države na sjeverozapadu Nigerije koje su poduzele mjere kako bi pokušale obuzdati sigurnosnu krizu. Zabranili su prodaju goriva u kanticama i prijevoz ogrjevnog drva kamionom u nadi da će smesti bande koje putuju motociklom i kampiraju u šumama.

Čini se da su otmice većinom motivirane materijalnom koristi, bez posebne ideologije, ali postoji šansa postepenog približavanja izrazili džihadističkih skupina Boko Harama i Islamske države u zapadnoj Africi (ISWAP) s ovim kriminalnim skupinama na sjeverozapadu. Boko Haram i ISWAP su više od 12 godina u sukobu s nigerijskom vojskom na sjeveroistoku zemlje.

Komentari

komentar





You may also like