Nijemci dramatično povećali kupnju zlata!

I gospodarska i geopolitička i zdravstvena kriza sve snažnije utječu na svijet. Svaka od svjetskih država, kao i njihovi stanovnici i investitori, s tim se izazovima nastoje nositi na način koji smatraju po sebe najboljim. Za danas u tom smislu izdvajamo Njemačku, kao gospodarsku i financijsku lokomitivu EU i njenu najutjecajniju članicu, koja je, također, ekonomski jako stradala – prije svega zbog posljedica epidemije Covida-19.

Prema navodima Frankfurter Allgemeine Zeitunga (FAZ) od 31. srpnja, koji se poziva na World Gold Council (WGC), stanovnici Njemačke u prvoj su polovici ove godine stekli 83,5 tona zlata u novcu i polugama. Navodi se kako je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine potražnja za zlatom u Njemačkoj porasla za više od 100%. Istodobno, prema podacima WGC, potražnja za zlatom u novcu i polugama u svijetu se u tom razdoblju smanjila za 17%, na razinu od 396,7 tona. Pritom je uočena različita pozicija investitora s Istoka i Zapada.

„Na većini tržišta Azije i Bliskog istoka uočeno je usporavanje investicija u zlato, a istovremeno su na Zapadu investitori povećali potražnju (za žutim metalom)“, navodi WGC.

U vrijeme neizvjesnosti na tržištima, izazvane pandemijom koronavirusa, investicije u zlato smatraju se najsigurnijima. U utorak, 28. srpnja, na trgovanju zlatom u Londonu, cijena unce zlata bila je najveća od 2011. g. i zaustavila se na iznosu od 1981,27 dolara. Cijena zlata od početka 2020. g. povećala se za gotovo 30%.

O složenosti stanja u njemačkom gospodarstvu svjedoče i jučer objavljeni podaci o polugodišnjem poslovanju niza njemačkih tvrtki koji ukazuju na ogromne gubitke. Primjerice, koncern Deutsche Bahn predočava najveći gubitak u svojoj povijesti, u iznosu od čak 3,7 milijarde eura. Puno lakše nije niti njemačkoj automobilskoj industriji, pa tako koncern Volkswagen prikazuje gubitak od 1,4 milijarde eura.

O snažnom rastu cijena zlata od početka ove godine, a uvjetovano geoplitičkom krizom, više smo pisali prošloga tjedna u tekstu kojega možete pročitati u poveznici ispod.





Cijene zlata obaraju rekorde! Raste potražnja za plemenitim metalima

Komentari

komentar





You may also like