Nijemci dramatično povećali kupnju zlata!

I gospodarska i geopolitička i zdravstvena kriza sve snažnije utječu na svijet. Svaka od svjetskih država, kao i njihovi stanovnici i investitori, s tim se izazovima nastoje nositi na način koji smatraju po sebe najboljim. Za danas u tom smislu izdvajamo Njemačku, kao gospodarsku i financijsku lokomitivu EU i njenu najutjecajniju članicu, koja je, također, ekonomski jako stradala – prije svega zbog posljedica epidemije Covida-19.

Prema navodima Frankfurter Allgemeine Zeitunga (FAZ) od 31. srpnja, koji se poziva na World Gold Council (WGC), stanovnici Njemačke u prvoj su polovici ove godine stekli 83,5 tona zlata u novcu i polugama. Navodi se kako je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine potražnja za zlatom u Njemačkoj porasla za više od 100%. Istodobno, prema podacima WGC, potražnja za zlatom u novcu i polugama u svijetu se u tom razdoblju smanjila za 17%, na razinu od 396,7 tona. Pritom je uočena različita pozicija investitora s Istoka i Zapada.

„Na većini tržišta Azije i Bliskog istoka uočeno je usporavanje investicija u zlato, a istovremeno su na Zapadu investitori povećali potražnju (za žutim metalom)“, navodi WGC.

U vrijeme neizvjesnosti na tržištima, izazvane pandemijom koronavirusa, investicije u zlato smatraju se najsigurnijima. U utorak, 28. srpnja, na trgovanju zlatom u Londonu, cijena unce zlata bila je najveća od 2011. g. i zaustavila se na iznosu od 1981,27 dolara. Cijena zlata od početka 2020. g. povećala se za gotovo 30%.

O složenosti stanja u njemačkom gospodarstvu svjedoče i jučer objavljeni podaci o polugodišnjem poslovanju niza njemačkih tvrtki koji ukazuju na ogromne gubitke. Primjerice, koncern Deutsche Bahn predočava najveći gubitak u svojoj povijesti, u iznosu od čak 3,7 milijarde eura. Puno lakše nije niti njemačkoj automobilskoj industriji, pa tako koncern Volkswagen prikazuje gubitak od 1,4 milijarde eura.O snažnom rastu cijena zlata od početka ove godine, a uvjetovano geoplitičkom krizom, više smo pisali prošloga tjedna u tekstu kojega možete pročitati u poveznici ispod.

Cijene zlata obaraju rekorde! Raste potražnja za plemenitim metalima

Komentari

komentar

You may also like