Nijemci u Poljsku po benzin

Evo – i to smo doživjeli. Donedavno ponos i dika Europske unije – Njemačka, o čijem su životnom standardu sanjali (i još uvijek sanjaju) mnogi – našla se u prilično velikim gospodarskim i socijalnim problemima – ne snalazeći se najbolje u sve turbulentnijim vodama europske i svjetske geopolitike pod vodstvom nove, krajem prošle godine izabrane savezne vlade na čelu s kancelarom Olafom Scholzom. O tome svjedoči i slijedeća vijest:

Nijemci koji žive u blizini granice s Poljskom počeli su putovati u susjednu zemlju po jeftiniji benzin. Njemački stručnjaci strahuju da će to dovesti do zatvaranja benzinskih postaja u zemlji.

“Povećan je benzinski turizam u njemačko-poljskim pograničnim regijama. Razlika u cijenama goriva i do 60 centi po litri dizela i benzina tjera mnoge njemačke vozače da voze u susjednu zemlju. Udruge benzinskih postaja već strahuju da će se postaje na njemačkoj strani granice zatvoriti ako visoka razlika u cijeni potraje dulje vrijeme”, piše Die Welt.

60 eurocenti je značajna razlika. U Njemačkoj su se prošlog tjedna, prema ADAC-u, prodavali benzin i dizel gorivo po cijeni od oko 2 eura po litri.

Razlog razlike u cijenama benzinskih postaja između Njemačke i Poljske je to što je Varšava već snizila poreze na motorna goriva kako bi smanjila negativan učinak skupe nafte. Na primjer, PDV – od 19% do 7%. U Njemačkoj se za to tek spremaju, međutim, ne očekuje se da će pojeftinjenje goriva biti toliko veliko. Kako prenosi Die Welt, benzin će pojeftiniti za 30, a dizel gorivo za 14 centi.

Podsjećamo da je danas  njemački zrakoplovni savez (BDL) upozorio Nijemce na poskupljenje zrakoplovnih karata koje bi moglo biti uzrokovano energetskim embargom protiv Rusije (vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta).





Nakon početka ruske intervencije u Ukrajini, Sjedinjene Države, Kanada i Velika Britanija uvele su zabranu uvoza nafte iz Rusije, a neizvjesnost sa sankcijama natjerala je trgovce na smanjenje isporuke ruskih energenata u Europu. Kao rezultat, cijena nafte Brent porasla je iznad 100 dolara po barelu. Međunarodna energetska agencija najavila je puštanje na tržište 240 milijuna barela u roku od šest mjeseci iz strateških rezervi zemalja sudionica, ali cijene nafte i dalje su iznad 100 dolara.

U Njemačkoj upozoravaju na poskupljenje zrakoplovnih karti





Komentari

komentar

You may also like