Nikad viđene kolone tankera, prepunih naftom, na svjetskim morima i velikim lukama!

Foto: marinetraffic.com

Internetska platforma za pozicioniranje brodova na svjetskim oceanima i morima Marinetraffic.com objavila je snimke iz kojih je vidljivo kako stotine i stotine tankera plutaju morima i prilazima velikim svjetskim  lukama, prepuni naftom koja nema svoje kupce. Tankeri stvaraju prave kolone, donedavno svojstvene samo cestovnim komunikacijama.

Nakon što su članice OPEC+ početkom travnja postigle sporazum o smanjenju dnevne proizvodnje nafte (stupa na snagu od 1. svibnja), u iznosu od 15 milijuna barela (čemu su se priključile i članice G20 iako nisu njegove formalne potpisnice), u travnju je, neovisno o tome, pad potražnje za naftom u svijetu pao za čak 29 milijuna barela. Za svibanj i lipanj taj se pad prognozira u iznosu od oko 23 milijuna barela.

Sada se stvorio nikada viđeni višak nafte (naravno, prouzročen globalnim ekonomskim zastojem, bolje reći paralizom uvjetovanom pandemijom koronavirusa COVID-19), zbog čega su mnogi naftni rezervoari diljem svijeta napunjeni do gotovo maksimalnih razina. U takvim uvjetima proizvođači nafte, a od nedavno i njezini prerađivači, počeli su koristiti tankere kao pomorske spremnike za viškove nafte, te je nastao pravi lov na te vrste brodova – svojevrsna utrka – tko će prije do tankera.

U tim i takvim okolnostima tankeri su napravili pravu gužvu u najprometnijim morskim tjesnacima svijeta i stvorili čitave kolone ispred velikih naftnih luka i terminala. Radi se, zapravo, o dvojakoj stvari: s jedne strane tankeri se aktivno koriste kao spremnici za naftu, dok s druge strane vlasnici „ne tjeraju“ tankere i čekaju kako bi dobili više vremena pronaći najboljeg kupca od najlošijih (kakvi su danas s obzirom na povijesno niske cijene „crnog zlata“). Na njujorškoj pretovarnoj burzi po prvi su se put u povijesti pojavili prijedlozi o prodaji američke sorte nafte WTI  s isporukom za lipanj po negativnoj cijeni, od -50 (minus 50) centi za barel!

Zbog tankerskih kolona već nastaju problemi u prometu kroz pomorske tjesnace, poput onog singapurskog, koji zajedno s Malezijskim tjesnacem predstavlja izlaz iz Azije u Indijski ocean. Prema informacijama navigacijskog portala Marinetraffic, tamo se danas skupilo nekoliko stotina tankera. Bloomberg navodi kako su u Singapuru napunili sve obalne naftne rezervoare i da brodovi služe kao spremnici. Umjesto 4-5 dana oni na istovar čekaju i do dva tjedna. Dinamika prerade nafte u Singapuru, kao i u čitavom svijetu, pala je za 60%.
Zanimljiv podatak je i onaj koji kaže kako je cijena najma tankera porasla za 7-10 puta i da prijevoznici namjerno smanjuju brzinu isporuka, kako bi imali više vremena pronaći partnera za potpisivanje najprihvatljivijeg ugovora.

Ništa puno bolje stanje nije niti u zonama Gibraltara, kao i Panamskog i Sueskog kanala i Perzijskog zaljeva.  Istodobno s problemima u prometu na glavnim pomorskim trasama, i u velikim pretovarnim lukama stvaraju se čitave kolone tankera-skladišta nafte: od Kine i UAE, do SAD-a i Nizozemske.

https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:-12.1/centery:25.0/zoom:4

 

Komentari

komentar
You may also like