Nikaragva prekida diplomatske veze s Tajvanom u znaku vjernost Pekingu

Nikaragva je u četvrtak prekinula svoje dugogodišnje diplomatske veze s Tajvanom, osnaživši vjernost Pekingu u znak priznanja politike “Jedne Kine” Komunističke partije Kine i tako smanjivši sve manji broj međunarodnih saveznika Taipeija, prenosi Reuters.

“Vlada Republike Nikaragve danas prekida diplomatske odnose s Tajvanom i prestaje imati bilo kakve kontakte ili službene odnose. Narodna Republika Kina jedina je legitimna vlada koja predstavlja cijelu Kinu, a Tajvan je neotuđivi dio kineskog teritorija”, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova ove centralnoameričke države.

Tajvan je brzo reagirao, izrazivši “bol i žaljenje” zbog te odluke, uz tvrdnju kako je predsjednik te srednjoameričke zemlje Daniel Ortega zanemario prijateljstvo između naroda Tajvana i Nikaragve.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying pohvalila je odluku Nikaragve, nazvavši je “pravim izborom… u skladu s globalnim trendom”.

Kineski medija blizak vrhu partije, Xinhua hvali odluku Nikaragve i kao primjer navodi još jednu državu iz te regije, Kostariku koja je 2007., prekinula odnose s Tajvanom, a od tada je izvoz Kine u tu malenu državu narastao pet puta.

Raskid s Tajvanom predstavlja udarac za Sjedinjene Države, a uslijedio je nakon mjeseci pogoršanja odnosa između predsjednika Ortege i Washingtona, a došao je na dan kada je američko Državno tajništvo rekao kako je uveo sankcije Orteginom savjetniku za nacionalnu sigurnost Nestoru Moncadi Lauu, navodeći kao razlog uvozne i carinske prijevare kako bi obogatio članove Ortegine vlade.
Prošlog je mjeseca američki predsjednik Joe Biden kritizirao Ortegu, nazvavši predsjedničke izbore u Nikaragvi “pantomimom” jer je bivši marksistički gerilac i protivnik SAD-a još iz hladnoratovskog doba pobijedio na izborima i osvojio četvrti mandat zaredom.

Nikaragvanski potez ostavlja Tajvan na samo 14 formalnih diplomatskih saveznika, većinom u Latinskoj Americi i na Karibima, uz nekoliko malih država. Čelnici Hondurasa također su prijetili da će prekinuti veze s Taipeijem. Međutim, nakon izbora koji su se održali prošli mjesec u Hondurasu, tim buduće predsjednice Xiomare Castro donekle se povukao s tog stajališta.

Komentari

komentar

You may also like