Nikaragva: vlada uhićuje opozicijske političare

Izvršna vlast Nikaragve uhićuje političare i aktiviste kritične prema predsjedniku Daniel Ortega i njegovoj stranci.

Preko vikenda je uhićeno troje vođa opozicije. To je samo zadnja runda uhićenja. Prošlog mjeseca je  u racijama uhićeno još četvero pripadnika opozicije. Skoro svi uhićeni su iz lijeve stranke Unimos koja Ortegu optužuje za nepotizam, namještanje i autokratsku vladavinu.

Zanimljivo jest da su uhićeni nekadašnji najbliži Ortegini suradnici koji su sada nezadovoljni onim u što se pretvorio sandistički pokret u kojemu su zajedno sudjelovali. Sandinistički front nacionalnog oslobođenja je marksistički pokret koji je 1979 svrgnuo dinastiju Somoza blisku SAD-u. Ortega je vladao Nikaragvom od 1979. do 1990. i od 2007. do sada.

Početkom 80-tih je CIA financirala i obučavala kontra “revolucionare” koje su sandisti ipak pobijedili.

Na tragu tegobnog odnosa između Nikaragve i SAD-a je i tumačenje zadnjih uhićenja. Mediji zapada pišu da je riječ o tome da Ortega miče opoziciju uoči izbora u studenom. Američka povjerenica državnog tajništva za Latinsku Ameriku, Julie Chung,  je napisala kako Ortega vodi “kampanju terora”, prenosi DW.

S druge strane, Ortega tvrdi da su uhićenja obrana od “stranog utjecaja”, da su “izdajice” i da narušavaju “suverenitet” države. Prijeti im do 15 godina zatvora.





Komentari

komentar

You may also like