Nike će u potpunosti napustiti Rusiju

Tvrtka sportske odjeće i opreme Nike potpuno napušta Rusiju tri mjeseca nakon što su ondje obustavili poslovanje, kazali predstavnici tvrtke za Reuters u četvrtak, dok se tempo zapadnih tvrtki koje napuštaju zemlju ubrzava.

Nike je 3. ožujka rekao da će privremeno obustaviti rad u svim svojim prodavaonicama u vlasništvu Nikea u Rusiji kao odgovor na akcije Moskve u Ukrajini, dodajući da su onima koji su još otvoreni upravljali neovisni partneri. U četvrtak se tako pridružio drugim velikim zapadnim markama, poput McDonald’sa i Renaulta, u potvrdi da će u potpunosti napustiti zemlju.

“Nike je donio odluku da napusti rusko tržište. Naš prioritet je osigurati da u potpunosti podržavamo naše zaposlenike dok odgovorno smanjujemo svoje poslovanje u nadolazećim mjesecima”, objavio je Nike u priopćenju poslanom elektroničkom poštom.

Strane tvrtke koje žele napustiti Rusiju zbog rata u Ukrajini suočavaju se s mogućnošću donošenja novih zakona u nadolazećim tjednima koji bi Moskvi omogućili da zaplijeni imovinu i izrekne kazne. To je potaknulo neke tvrtke da ubrzaju svoj odlazak. “Ono što je bio curenje postaje bujica (zapadnih tvrtki koje napuštaju Rusiju)”, rekao je Paul Musgrave, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Massachusetts.

Ostali proizvođači sportske odjeće također su se povukli.

Rival Adidas objavio je u ožujku da zatvara svoje ruske trgovine i pauzira internetsku prodaju. Puma je također obustavila svoje poslovanje u ožujku. Reebok je obustavio prodaju u ožujku i u pregovorima je o prodaji više od 100 trgovina turskom prodavaču cipela FLO Magazacilik.





Adidas trenutno ne planira nastaviti poslovanje u Rusiji, rekla je njemačka tvrtka za sportsku odjeću Reutersu u četvrtak. “Rad Adidasovih trgovina i Adidasove online maloprodaje u Rusiji i dalje je obustavljen do daljnjeg, to se također odnosi i na isporuku robe u Rusiju”, navodi se u priopćenju poslanom e-poštom.

Musgrave je rekao da bi se tvrtke koje napuste Rusiju teško mogle vratiti. “Ovo predstavlja prilike za domaće tvrtke na nekim tržištima, ali još više za brendove iz Kine i drugdje da se probiju”, rekao je.

Za Nike, koji dobiva manje od 1% svojih prihoda od Ukrajine i Rusije zajedno, taj je potez uglavnom simboličan, a ne materijalno značajan za njegove rezultate. Tvrtka ima povijest zauzimanja stava o društvenim i političkim pitanjima. Tvrtka je podržala quarterbacka američkog nogometa Colina Kaepernicka u njegovoj odluci da klekne tijekom intoniranja američke himne u znak protesta protiv rasizma te je prošle godine odbacila brazilsku nogometnu zvijezdu Neymara jer je odbio surađivati ​​u istrazi o optužbama za seksualno zlostavljanje.





Ruski mediji izvijestili su u svibnju da Nike nije obnovio ugovore sa svojim najvećim primateljem franšize u Rusiji, Inventive Retail Group (IRG), koja upravlja desecima Nike trgovina u Rusiji preko svoje podružnice Up And Run.

 

Komentari

komentar

You may also like