Nikkei: Kineska vojska se osposobljava za napad na satelite

Kineski svemirski program polako počinje konkurirati američkom. Kina je 2019.  postala druga država čija letjelica je sletjela na daljnju stranu Mjeseca, a upravo sada Mars istražuje kineski rover Zhurong. Osim toga, Kina je najavila samostalnu svemirsku postaju do kraja iduće godine.

No, nije sav svemirski program Kine usmjeren na znanstveno istraživanje. Nekoliko je analitičara potvrdilo za japanski Nikkei kako se kineska vojska priprema za svemirsko ratovanje. Točnije, Kina razvija tehnološke, oružane i obavještajne kapacitete za koordiniran i brz napad na satelite u orbiti.

Već nekoliko godine postoje zemlja-svemir rakete ili protusatelitsko oružje (ASAT), a takvo naoružanje zasad posjeduju SAD, Rusija, Kina i Indija. Sve četiri zemlje demonstrirale su ovakvo oružje obarajući svoje satelite koji su zastarjeli ili pokvareni. Dok SAD ubrzano razvijaju sustav koji bi trebao presresti zemlja-svemir rakete, Kina ubrzano razvija takve rakete. Kineska vojska može ih odaslati iz podmornica, a zadnji testirani ASAT sustav je Dong Neng-3.

Zašto je ovo bitno? Čak 56% od 3372 satelita u orbiti su američka. Napad na njih bio bi sličan napadu na živčani sustav cjelokupne vojske, piše Nikkei. Naime, GPS, navođenje raketa i cjelokupna koordinacija vojske ovisi o satelitima. Niti jedna druga vojska nije toliko ovisna o satelitima kao američka.

Kina može pogoditi satelite bilo gdje u orbiti, od nižih razina, pa skroz do 36 000 km iznad Zemljine površine, piše u izvješću američkog Centra za strateške i međunarodne studije.
Svjesni ove ranjivosti, vježbe američke vojske zadnjih nekoliko godina simuliraju ratovanje bez mogućnosti oslonca na satelite. Mornarica SAD-a tako se u vježbama oslanja i na sekstant, instrument za navigaciju iz 18. stoljeća koji se oslanja na pozicije nebeskih tijela.

Analitičar Scott W. Harold je kazao kako rakete zemlja-svemir nisu jedino svemirsko oružje na kojemu radi Kina. Rekao je kako rade na preciznom laserskom i energetskom oružju kao i na mogućnostima napada na kontrolne centre na Zemlji, prenosi Nikkei.

Komentari

komentar

You may also like