Nizozemska: Prosvjedna stranka poljoprivrednika osvaja 15 mandata u Senatu

Prosvjedna stranka poljoprivrednika uzburkala je političku scenu u Nizozemskoj sinoć,  pobjedivši na regionalnim izborima na kojima se odlučuje sastav Senata, gornjeg doma nizozemskog parlamenta, prenosi Reuters.

Stranka BBB (Pokret poljoprivrednika-građanina) osvojila je naklonost birača uslijed niza prosvjeda protiv vladinih politika za zaštitu okoliša i čini se da je osvojila više mjesta u Senatu od konzervativne stranke VVD aktualnog nizozemskog premijera Marka Ruttea.

Prve izlazne ankete predviđaju da je BBB osvojio 15 od ukupno 75 mjesta u Senatu, koji ima ovlast blokiranja zakona izglasanih u donjem domu parlamenta, a VVD je s 12 pao na 10 mandata.

Ogroman uspon BBB-a predstavlja ozbiljan udarac za Rutteovu vladajuću koaliciju i dovodi u pitanje njezin cilj da drastično smanji zagađenje dušikom na farmama, što je bio poticaj za osnivanje BBB-a 2019. Vlada želi smanjiti emisije dušika za 50 posto do 2030. jer su relativno veliki broj stoke i masovno korištenje gnojiva doveli do razina dušikovih oksida u tlu i vodi, koje krše regulativu Europske unije.

Problem s dušikom je usporio građevinski sektor u Nizozemskoj jer su skupine koje se zalažu za očuvanje okoliša pobijedile na nizu sudskih procesa, kojima se vladi naredilo da ograniče emisije i očuvaju prirodu prije nego što se mogu izdavati nove građevinske dozvole. BBB tvrdi da je problem prenapuhan i da su predložena rješenja nepravedna prema poljoprivrednicima, što je dovelo do zatvaranja mnogih farmi i manjaka u proizvodnji hrane.

Rutteova vlada nije imala većinu u Senatu od zadnjih regionalnih izbora 2019. i mora pregovarati s uglavnom lijevom oporbom. Dvije stranke koje su najspremnije na suradnju, Laburistička i Zelena ljevica, prema izlaznim anketama zadržat će svoja mjesta u Senatu, čiji ukupni broj odgovara BBB-ovim i možda će biti dovoljan da osigura podršku za Rutteove politike.





BBB je osvojio jedno zastupničko mjesto u donjem domu 2021., no njegova je popularnost drastično narasla zbog sve manjeg povjerenja prema vladi i nezadovoljstva zbog problema poput imigracije. Potpora za Rutteovu vladu, koja je u svom četvrtom uzastopnom mandatu od 2010., pala je na 20 posto, što je najniža razina u posljednjih deset godina.

Komentari

komentar





You may also like