Nizozemska šefica diplomacije podnijela ostavku zbog povlačenja iz Afganistana

Nizozemska ministrica vanjskih poslova, Sigrid Kaag, podnijela je ostavku na svoju dužnost uslijed kritika koje se odnose na evakuaciju iz Afganistana u toj zemlji, piše Euronews.

Zastupnici u Nizozemskoj jučer su objavili dokument u kojem oštro kritiziraju ministricu Kaag i ministricu obrane Ank Bijleveld jer nisu osigurali siguran izlaz nizozemskom osoblju i pomagačima iz Kabula nakon preuzimanja talibana. Dan ranije, Kaag je priznala da dio osoblja lokalnog veleposlanstva i prevoditelji za nizozemske trupe nisu evakuirani iz Kabula.

Rekla je da je vladin potez rezultat zbunjujućih informacija o stanju na terenu. Nakon što je zajednička kritika u parlamentu usvojena jučer. Kaag je odmah rekla da će podnijeti ostavku, rekavši kako je parlament odlučio da je “Vlada postupila neodgovorno”.

“U mojem shvaćanju demokracije i našoj tradiciji vlade ministar mora otići ako je njegova politika doživjela osudu. Stoga ću podnijeti njegovom visočanstvu (kralju Willemu-Alexandru) ostavku na mjesto ministrice vanjskih poslova”, rekla je.

Kaag je na mjestu vršiteljice dužnosti šefice diplomacije od svibnja. Nova koalicijska vlada još nije oformljena nakon izbora u ožujku. Još nije jasno koje će to političke posljedice imati na formiranje vlade.

Dan prije nje smijenjen je u Britaniji ministar vanjskih poslova Dominic Raab, također zbog upravljanja afganistanskom krizom, dodaje agencija AFP.

“Posvećenost naše zemlje Afganistanu treba se nastaviti i nakon što ja odem.”, kazala je ministrica Kaag, a prenosi Euronews.

Komentari

komentar

You may also like