Nizozemski parlament optužio Kinu za genocid u Xinjiangu

Nizozemski parlament u četvrtak je usvojio neobvezujući rezoluciju koja optužuje Kinu za genocid nad Ujgurima u Xinjiangu.

Po prvi put je parlament europske zemlje usvojio takvu rezoluciju. Podsjetimo, State Department je u posljednjim danima Trumpove administracije označio da Kina provodi genocid nad Ujgurima u najzapadnijoj kineskoj pokrajini Xinjiang gdje je najmanje milijun Ujgura i drugih muslimana zatočeno u kampovima. Udruge za ljudska prava, aktivisti i think-thankovi tvrde da kineske vlasti vrše torturu nad zatočenima, dok Peking tvrdi da je riječ o “kampovima za preodgoj” zbog terorizma.

“Genocid nad ujgurskom manjinom događa se u Kini”, stoji u rezoluciji, ali se ne navodi da je odgovorna kineska vlada, piše Reuters.

Ranije je ovoga tjedna Kanada usvojila sličnu rezoluciju.

Veleposlanstvo Kine u Nizozemskoj je poručilo kako je riječ o “blatantnoj laži” te da se Nizozemska upliće u “unutarnje poslove Kine”

Zastupnici VVD-a, vladajuće konzervativne stranke premijera Marka Ruttea, glasali su protiv rezolucije, dok je ministar vansjkih poslova Stef Blok kazao da vlada ne koristi termin genocid, pošto Ujedinjeni narodi niti međunarodni sudovi nisu proglasili genocid u Xinjiangu.





Međutim kazao je da je “situacija s Ujgurima izvor velike zabrinutosti”.

 

Komentari

komentar





You may also like