Nizozemski premijer pod jakom policijskom zaštitom zbog marokanske mafije

Nizozemski premijer na odlasku, Mark Rutte na meti je pripadnika organiziranog kriminala. Zbog toga se provode snažne sigurnosne mjere. Prema izvorima za De Telegraaf, viđeni su pratitelji, potencijalne ubojice ili otmičari, kako vrebaju u neposrednoj blizini Ruttea. Nizozemski premijer je bio u velikoj opasnosti jer je poznat upravo po tome da uglavnom biciklom ide na posao.

Sumnja se da su ti “promatrači” umiješani u “Mocro”mafiju: kolektiv marokanskih, antilskih i nizozemskih kriminalnih organizacija poznatih uglavnom po krijumčarenju kokaina.

De Telegraaf je također izvijestio da mafija obično raspoređuje takve promatrače prije nego što se napad dogodi, a obično je riječ o ​​otmici ili čak atentatu. Takvi promatrači bili su viđeni u blizini odvjetnika Derka Wiersuma 2019., koji je ubijen iz vatrenog oružja dok je radio za klijenta koji je bio svjedok protiv marokanske mafije. Slična stvar se dogodila i novinaru Peteru R. de Vriesu u srpnju 2021. godine koji je pisao o ovoj mafiji.

Za Rutteovu sigurnost dodatno su zaduženi časnici iz elitne Kraljevske i diplomatske sigurnosne službe (DKDB), a koriste “vidljive i nevidljive mjere” zaštite.

U rujnu 2019., čelnik desne “Stranke za slobodu”, Geert Wilders, član nizozemskog Zastupničkog doma,kontroverzno se zapitao je li vlada “još uvijek autoritet” ili je marokanska mafija “postala šef u ovoj zemlji” i upozorio da organizacija “svakim danom postajala sve jača i nasilnija”. Prošli tjedan vlada je objavila da će uložiti dodatnih 400 milijuna eura za borbu protiv organiziranog kriminala 2022.

Komentari

komentar





You may also like