Nizozemski sud: Krimski zlatni artefakti trebaju se vratiti Ukrajini

Nizozemski žalbeni sud presudio je u utorak da kolekcija drevnih zlatnih artefakata s Krima, na koje pravo polažu i Ukrajina i muzeji na poluotoku koji je anektirala Rusija, trebaju biti vraćeni ukrajinskoj državi, piše Reuters.

Predmeti, uključujući skitsku kacigu od punog zlata i zlatni vratni ukras, svaki teži više od kilograma, bili su izloženi u Nizozemskoj kada je Rusija anektirala poluotok Krim od Ukrajine 2014. godine. Sutkinja Pauline Hofmeijer-Rutten rekla je da nacionalni kulturni interesi Ukrajine nadmašuju interese muzeja na Krimu. “Muzej Allard Pierson više nije dužan vraćati predmete krimskim muzejima”, rekla je u objašnjenju presude. “Prava ukrajinske države, temeljena prema Zakonu o muzejima… imaju prvenstvo.” Na presudu je moguće uložiti žalbu na nizozemskom Vrhovnom sudu.

Ruska aneksija Krima povukla je sa sobom zapadne sankcije. Zapadne zemlje i većina ostatka svijeta priznaju crnomorski poluotok kao ukrajinski teritorij i Kijev želi da mu se taj teritorij vrati. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio je presudu. “Mi uvijek vratimo ono što je naše. Nakon ‘skitskog zlata’, (vratit) ćemo Krim”, napisao je Zelenskij na Twitteru.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne može to komentirati. Sergej Aksjonov, vodeći političar na poluotoku Krimu koji je pod ruskom kontrolom, rekao je da je presuda “nepoštena i protuzakonita”, objavila je novinska agencija Interfax.

Skiti su bili nomadski narodi i plemena iranskog porijekla koja u 8. i 7. stoljeću pr. Kr. migriraju iz središnje Azije na područje čije je središte bila današnja Ukrajina, i gdje su osnovali tzv. Skitsko kraljevstvo. Skitija se protezala sve od Dunava na zapadu pa do granica Kine na istoku, a vladavina ovog naroda održala se negdje do 2. stoljeća pr. Kr. Skiti su bili veoma vješti nomadski jahači.

Skitska umjetnost  prvenstveno se odnosi na ukrasne predmeti, poput nakita i odjeće, a rađena je od zlata i srebra. Uglavnom su prikazani prizori borbe ili životinja, a utjecaj na umjetnost dolazi od mješavina utjecaja umjetnosti Azije (Kine i Indije) i antičke Grčke.

Komentari

komentar

You may also like