Njemačka poručila građanima da budu spremni na kretanja vojske kroz “javna područja”

Njemačko ministarstvo obrane obavijestilo je građane o potencijalnim poremećajima u tranzitnom sustavu zemlje, budući da Berlin provodi smjernice NATO-a za brzo premještanje trupa kako bi ojačale saveznike. Objava u noći s četvrtka na petak uslijedila je nakon noćnog pritiska ruskih snaga na Ukrajinu na više frontova, piše The Defense News.

Ministarstvo je poručilo Nijemcima da budu spremni za pokrete Bundeswehra, njemačkih oružanih snaga, kroz “javni prostor”. Osim toga, moglo bi doći do ograničenja prometa zbog NATO planova na kopnu, moru i zraku, stoji u priopćenju.

Pokretanje “nacionalnih mjera za uzbunu”, kako su ih nazvali njemački obrambeni dužnosnici, proizlazi iz NATO-ovog kataloga koraka, nazvanih “mjere odgovora na krizu”, koji je savez aktivirao rano u četvrtak. Oni su pak dio NATO-ovog sustava za odgovor na krize, koji uključuju praćenje sukoba i uzajamnu obrane prema članku 5. Prema njemačkom ministarstvu obrane, sve razine Bundeswehra imaju zadaću pripremiti se za brzo reagiranje u slučaju raspoređivanja NATO snaga za odgovor.

Njemačka je u tom slučaju obećala kontingent od 14 000 vojnika. Ruski napad na Ukrajinu doveo je do značajne promjene njemačke vanjske politike u zemlji koja je posljednjih desetljeća pokazala duboko ukorijenjenu averziju prema bilo čemu vojnom. Dijelovi njemačkih oružanih snaga i dalje su u lošem stanju, tvrdi The Defense News. Načelnik stožera njemačke vojske general Alfons Mais požalio se na stanje njemačke vojske u objavi na LinkedInu: “Zamislite da se ujutro probudite, a u Europi je rat. A njemačka vojska je manje-više prazna”, napisao je. “Mogućnosti koje možemo ponuditi savezu su iznimno ograničene.”

Komentari

komentar





You may also like