Njemačka aktivirala prvu fazu hitnog postupanja zbog plinske krize

Njemačke vlasti uvele su na snagu plan za hitne slučajeve u slučaju prekida isporuke energije iz Rusije, rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck danas na konferenciji za novinare.

“Niz je izjava s ruske strane da će, ako se plaćanje plina u rubljima ne izvrši, isporuke biti zaustavljene. Kako bih se pripremio za takvu situaciju, najavio sam jutros prvu razinu upozorenja unutar okvira direktive o plinu”, rekao je ministar. Plan za izvanredne situacije predviđa tri faze, a ova najava se odnosi na prvu, istaknuo je. U ministarstvu će u ovoj fazi biti uspostavljen krizni centar, dodao je.

S obzirom na potencijalnu krizu koja se nazire, njemački ministar gospodarstva Robert Habeck aktivirao je “fazu ranog upozorenja” postojećeg plana za hitne slučajeve plina, što znači da će krizni tim iz ministarstva gospodarstva, regulatora i privatnog sektora nadzirati uvoz i skladištenje. Habeck je na konferenciji za novinare rekao da su opskrbe plinom Njemačke za sada zaštićene, ali je pozvao potrošače i tvrtke da smanje potrošnju, rekavši da je “svaki kilovat sat bitan”, prenosi Reuters.”Moramo povećati mjere opreza kako bismo bili spremni za eskalaciju od strane Rusije”, rekao je Habeck. “Uz proglašenje razine ranog upozorenja, sastao se krizni tim.” Ako zalihe padnu, njemački regulator mreže može odrediti zalihe plina, a industrija je prva u redu za smanjenje. Povlašteni tretman imali bi privatna kućanstva, bolnice i druge kritične ustanove. Polovica od 41.5 milijuna njemačkih kućanstava grije se na prirodni plin, dok je industrija činila trećinu od 100 milijardi kubičnih metara nacionalne potražnje 2021.

Klaus Mueller, čelnik njemačkog regulatora mreže Bundesnetzagentur, napisao je putem Twittera da će sustav ranog upozorenja pomoći Njemačkoj i Europskoj uniji da izbjegnu pogoršanje krize opskrbe plinom. Mueller je pozvao potrošače i čelnike industrije da se pripreme za “sve scenarije”. Njemački plan za hitne slučajeve ima tri razine. Prvi je sada pokrenut, s mjerom ranog upozorenja koja je osmišljena kako bi se pripremila za rizik od potencijalnog prekida opskrbe. Druga razina odnosi se na alarm, kada je uobičajena ravnoteža već značajno narušena, ali vlada vjeruje da se ona još uvijek može ispraviti tržišnim mjerama. Treća razina je hitna i ona najavljuje značajnu intervenciju. Njemački Bundesnetzagentur tada mora odlučiti kako će distribuirati preostale zalihe plina diljem zemlje, opisuje CNBC.

Komentari

komentar





You may also like