Njemačka: Ako talibani uvedu šerijat, nećemo Afganistanu više dati ni centa

Zapadnim političarima sve je jasnije da će Afganistan pasti u ruke talibana. U zadnjih tjedan dana su osvojili 10 od 34 gradova koji su regionalna središta, a kontroliraju i većinu teritorija. Pentagon je procijenio da bi Kabul mogao biti opkoljen za mjesec dana, a pasti unutar 90 dana. Proces osvajanja Kabula bi mogao biti još i brži nakon što su talibani osvojili veći grad Ghazni koji je 150 km od Kabula i dobro je povezan s ovim sjedištem vlade.

Njemačka ministrica obrane odbacila je u ponedjeljak pozive da se njezini vojnici vrate u Afganistan, nakon što su talibani zauzeli Kunduz, grad u kojem su njemačke trupe bile stacionirane 10 godina.

Njemačka je imala drugi najveći vojni kontingent u Afganistanu nakon SAD-a, a neki članovi konzervativne stranke, kojoj pripada i ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer, bili su čvrsti zagovornici njemačkog sudjelovanja u NATO-ovoj misiji u Afganistanu, prenosi Reuters.

Komentirajući brzo osvajanje Afganistana, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da će njegova zemlja potpuno povući financijsku potporu Afganistanu ako talibani preuzmu vlast i uvedu šerijatski zakon. “Svake godine dajemo 430 milijuna eura”, rekao je Maas, ali “nećemo dati ni centa više Afganistanu ako talibani preuzmu državu, uvedu šerijatsko pravo i ova zemlja postaje kalifat”, rekao je danas za televiziju ZDF.

Njemačka je imala indikativan “susret” sa šerijatskim zakonom nakon što je dio radikalnih muslimana 2014., navodno u šali, patrolirao ulicama Wuppertala u lažnim policijskim uniformama i upozoravao prolaznike na kockanje, tulumarenje i alkohol. Tadašnji ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière je kazao kako “šerijatski zakon neće biti toleriran na njemačkom tlu.”

Povlačenje njemačke vojske iz zemlje bilo je posljedica povlačenja SAD-a, naglasio je Maas. Bez američkih snaga i šireg angažmana NATO-a, Maas je rekao da njemački vojni  angažman nema smisla. u zemlji. Međutim, ustvrdio je da je raspoređivanje Bundeswehra u Afganistanu bilo korisno u brojnim područjima. Ukazao je, primjerice, na povećanje očekivanog životnog vijeka, nižu smrtnost dojenčadi i veći prosječni prihod. “To se mora održavati”, rekao je Maas. Maas je potvrdio da će Njemačka obustaviti putovanja u Afganistan najmanje do 31. kolovoza uslijed pogoršanja sigurnosne situacije, prenosi DW.





Komentari

komentar

You may also like