Njemačka: Annalena Baerbock iz Zelenih nova ministrica vanjskih poslova

Potpredsjednica njemačkih Zelenih, Annalena Baerbock postat će nova ministrica vanjskih poslova i prva žena na toj dužnosti, objavila je u četvrtak navečer njezina stranka, prenosi AFP.

Četrdesetogodišnjakinja će na dužnost stupiti početkom prosinca, u sklopu vladine koalicije formirane u srijedu sa socijaldemokratima i liberalima.

Zeleni su objavili i da će njihov drugi potpredsjednik, Robert Habeck voditi “super ministarstvo” koje objedinjuje klimu i gospodarstvo.

Annalena Baerbock će u ministarstvu vanjskih poslova zamijeniti socijaldemokrata Heika Maasa. Osim prva žena, bit će i najmlađa osoba na toj funkciji u njemačkoj povijesti.

Ona je tijekom izborne kampanje obećala da će oživjeti njemačku diplomaciju, posebno zauzimanjem oštrijeg tona prema Rusiji i Kini. Europska unija treba “jaku, otvorenu, ali aktivnu njemačku vanjsku politiku”, rekla je Baerbock u svibnju.

Ona je protivnica plinovoda Sjeverni tok 2, koji treba omogućiti transport ruskog plina i odvjetnica specijalizirana za međunarodno pravo drži da je drugačiji pristup prema ruskom režimima od “presudne važnosti za buduću vladu, našu sigurnosti i naše vrijednosti”.
Komentari

komentar

You may also like