Njemačka bi mogla izgraditi Četvrti Reich na temeljima EU, tvrdi šef poljske vladajuće stranke

Poljska nije zainteresirana za izgradnju njemačkog “Četvrtog Reicha” koristeći EU kao odskočnu dasku, rekao je sinoć Jaroslaw Kaczynski, poljski potpredsjednik vlade, čelnik i suosnivač vladajuće Stranke prava i pravde.

Ideju o “Četvrtom Reichu”  kao nastavka Trećeg Reicha kojeg je vodio Adolf Hitler, političari koriste kao pejorativ i osudu kako bi izrazili strah od pretjerane njemačke kontrole nad Europom. Jedna popularna teorija je da su njemački bankarski interesi potaknuli Europske unije u njenom sadašnjem obliku kako bi se ojačala ekonomska moć Berlina.

Neke zemlje “nisu oduševljene perspektivom izgradnje njemačkog Četvrtog Reicha na temeljima EU”, rekao je Kaczynski, govoreći za poljski list Gazeta Polska Codziennie.

Kaczynski je inzistirao da izraz “Četvrti Reich” sam po sebi “nije za osudu, ne radi se o Trećem Reichu, već se odnosi na prvi”, odnosno na nastavak Svetog Rimskog Carstva (962-1806). “Mislim da to prilično dobro odražava smjerove ovih promjena”, rekao je. Upozorio je, međutim, da se Varšava ne može pokoriti toj ideji, tvrdeći da “ako se mi Poljaci složimo s ovom vrstom uređenja, bili bismo degradirani na razne načine”. Komentari Kaczynskog bili su odgovor na stvaranje novog koalicijskog sporazuma u Njemačkoj u studenom, koji kao ključni vanjskopolitički cilj navodi želju da EU postane “savezna europska država”.

Komentirajući eskalaciju sukoba između Poljske i Europske unije oko odluka poljskog ustavnog suda kojima se osporava primat prava EU-a nad nacionalnim pravom, Kaczynski je sugerirao da sukob “nismo mi izazvali i nismo ga htjeli”. “Poljska je i nastavit će biti suverena i neovisna država koja odlučuje o vlastitoj politici”, naglasio je.

Kaczynski, suosnivač Stranke prava i pravde, ključna je osoba u poljskoj i europskoj politici gotovo dva desetljeća. Pod vodstvom stranke, Poljska je zauzela euroskeptičan stav prema EU (i dalje prihvaćajući više milijardi eura bespovratnih sredstava iz Bruxellesa) i odbacila većinu napora za bližu integraciju s blokom. Kaczynskom je i ranije iznosio kontroverzne tvrdnje. Tako su nakon smrti njegovog brata blizanca predsjednika Lecha Kaczynskog u zrakoplovnoj nesreći u Smolensku u Rusiji u travnju 2010., Jaroslaw i njegovi saveznici godinama tvrdili da je njegova brata “ubila” Rusija. Službene poljske i ruske istrage o incidentu nisu pronašle nikakve dokaze koji bi poduprli ove tvrdnje.





Komentari

komentar

You may also like